krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego) 3-4 ziemniaki średniej wielkości 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej) 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana) kulka sera mozzarella na wierzch ( może być inny ser lub tofu w wersji wegańskiej) gałka muszkatołowa, sól(...)obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym maśle lub oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego 2. Przygotowuje sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wylewam na wierzch ziemniaków, 3.Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą
zdrowa vege kuchniajajka• 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%)• 240 g cukru( następnym razem dodam mniej)• 2 łyżeczki granulowanej kawy• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii• 100 g mąki pszennej• 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej)• 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa)• 2 nakrętki wódkiW mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody.Mas(...)dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies
Mia Cucina Sofietałyżki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody (u mnie taka niepełne pół szklanki) szczypta soli do posmarowania-jeśli robimy zwijaną wersję: 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki (a raczej skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Olej wleć do mąki i wetrzeć w nią tak, aby połączyć oba składniki. 2. Dolać wodę
UgotujmyTo.plsfotografowałam więc przepis wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :)Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :)Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie(...)będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* masło- 100 g* kakao- 3 łyżkiPlacki bananowe:Płatki owsiane
Kraina Miodem Płynącakuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo otręby) Papryka słodka w proszku Przyprawa kuchni arabsiej shoarma (kamis) lub kebab gyros Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać(...)Warzywa zeszklić na oleju do rozpadnięcia pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawa kuchni arabskiej do smaku. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie formułować spłaszczone kulki. Układać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio
Fabryka pomysłówtaka mała przyjemność dla mamusi... :-) Składniki na 4 porcje: - 350g odszypułkowanych truskawek (lub innych świeżych owoców) - 50-60g ksylitolu (lub cukru) - 45 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 40g skrobi kukurydzianej) - 500ml wody Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 400ml wody, dodać ksylitol (lub cukier) i zagotować. Do pozostałej wody wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzić. Rozrobioną mąkę
Smaczne Zdroweswoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga Ciasto: ~100g mąki pszennej ~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej) ~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę ~3 łyżki wody ~2 łyżki cukru ~2 łyżki kaszy kukurydzianej Nadzienie: ~600g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki ~1 czubata łyżeczka cynamonu ~2 łyżki cukru ~2 łyżki
chili & sugarkonkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej(...)garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy olej, esencję waniliową i energicznie mieszamy trzepaczką. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy. Do suchych dodajemy mleko z olejem, łączymy składniki. Na koniec dodajemy przestygnięta, rozpuszczoną czekoladę. Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy
Mia Cucina Sofietawszelki wypadek kupiłam termoaktywne legginsy i bluzkę :D EDIT - tyle osób prosi o przepis więc podaję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~jajko ~1/3 - 1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki mąki (u mnie mieszanka ryżowej, gryczanej i kukurydzianej) ~szczypta soli ~cukier/stevia do smaku ~łyżeczka oleju/rozpuszczonego masła Jajko ubijamy mikserem z mlekiem, przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Pieczemy ok. 30-35 minut
breakfast of dreamstylko na Mikołajki :) Składniki: Na 12 - 14 szt.: 330 g bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli 100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 50 g skrobi kukurydzianej 85 ml oleju z pestek winogron 50 g ciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki(...)gram. Jeśli ważą mniej należy dodać trochę ciepłej wody. Banany zmiksować również w blenderze na gładką masę. Można je również przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie produkty (mąki, przyprawy, proszek, soda, kakao, siemię lniane ) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być
maniapieczeniaSkładniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę dusimy, papryka ma stracić swoją(...)ziemniaki. Kiedy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę z cebulką, dodajemy jajko, oba rodzaje mąki. Doprawiamy masę ziemniaczaną solą i białym pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na talerzyk wysypujemy kaszkę kukurydzianą. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy podłużne krokiety i obtaczamy je w kaszce kukurydzianej lub bułce tartej. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i bez dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Dla osób unikających glutenu cenną informacją będzie fakt, że mąkę pszenną można zastąpić migdałową lub kukurydzianą. Podobno... wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam, więc głowy nie daję :) Składniki (na małą keksówkę 21x12 cm): 5 bardzo dojrzałych, a nawet przejrzałych bananów 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Domowa Cookierenka Agidobrze ciepłej wody sos mitarashi * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki sosu sojowego * 2/3 szklanki wody * 1 i 1/2 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej Sposób wykonania Do miski wsypać mąkę , dodać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml dobrze ciepłej wody i wymieszać z mąką, resztę wody dolewać stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Powinno być, elastyczne i zwarte (nie należy(...)jednak porównywać z ciastem wyrabianym z mąki pszennej). Z ciasta uformować wałek, pokroić na mniejsze kawałki, z których należy uformować kulki. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kulki, od momentu jak wypłyną gotować jeszcze ok. 5 min. (gotować na średnim ogniu). W drugim garnku przygotować zimną wodę, ugotowane kulki wyjmować z garnka w którym się gotowały i od razu wrzucać
Mix smakulubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć(...)zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle
https:KKuchniaMniamszaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy
Takie tam pichcenie