czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny ) 1 małe jajko sól i pieprz do smaku opcjonalnie do podania zielona pietruszka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko
Słodkie okruszkipomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny ) 1 małe jajko sól i pieprz do smaku opcjonalnie do podania zielona pietruszka Przygotowanie: Do miski wbijamy
Słodkie okruszkimałą keksówkę): Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 125 g masła 90 g cukru trzcinowego 160 g mąki bezglutenowej (użyłam SCHAR mąka MEHL, która jest mixem mąki kukurydzianej ze skrobią kukurydzianą)* 2 jajka 200 gram ulubionych bakalii (użyłam rodzynek sułtańskich, daktyli suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą
Mango Papajaproszku do pieczenia Ciasto jasne: 1/2 kostki miękkiego masła 1cukier waniliowy + tyle cukru aby w sumie była 1 szkl 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 2 jajka szklanka mleka cukier puder do posypania Ciasto ciemne: (upiec dzień wcześniej) Utrzeć masło, następnie dodać cukier i jajka. Ucierać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować
Smakołyki Asiśniadanie zjedzone, więc teraz mam chwilkę, żeby dodać przepis ;) dziś czeka mnie parę wypraw na miasto, dzień wolny od uczelni kocham to! ;) Składniki: 200g sera białego chudego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka otrębów 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub skrobi) 5 rozkruszonych tabletek stewi 1 jajko cynamon do posypania lub jak kto lubi ;) Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: drożdże świeże 5 dag, woda letnia 200 ml, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 2 łyżeczki, mąka tortowa 50 dag, mąka żytnia 15 dag, mąka kukurydziana 5 łyżek, olej rzepakowy 50 ml, siemię lniane 4 łyżki drożdże w misie robocie rozmieszać z ciut wodą, cukrem, mlekiem i zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników i hakiem
W Mojej Kuchni LubięKrakersy cebulowe...Złociste, chrupiące i pachnące.Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe.Z dodatkiem szczypiorku.Kto ma ochotę pochrupać? Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1/4 szklanki mąki kukurydzianej;Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g);2 czubate łyżki suszonego szczypiorku;125 g margaryny;125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Sposób wykonania:W misce (u mnie
Gospodyni MiejskaCzwartek. Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska! Łatwe i szybkie do zrobienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 czubaty talerz ) * mąka gryczana – 30 g * mąka ziemniaczana – 30 g * mąka kukurydziana – 30 g * mleko kokosowe – 100 ml * woda – 100 ml * cukier – 1 łyżka * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier waniliowy
Ostra na Słodkoprzemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu Składniki: 500 g mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta) 2 jajka 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 250 g jogurtu naturalnego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mną kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce
More food, love and dreamssosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 jajko 4 pieczarki pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty ser, jajo i przyprawy
vegetaniewykazywać działanie przeciwnowotworowe. A co najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl !! Składniki : 1. Na puplety : - paczka fasoli - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka 2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić
zdrowa vege kuchniatowarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam gorąco :) Składniki dla 4 osób
Pełny talerzchrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jabłka 1 jajko 2 opakowania cukru wanilinowego - 2 x 10g 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania szczypta cynamonu
Zasmakuj Kuchnisię o zmianę składników ciasta. Było to ryzykowne zagranie, ale kto nie ryzykuje, ten nie upoluje i głodnym pozostanie! Zatem do garów! Składniki na ciasto 350g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 1 jajko ciepła woda Składniki na farsz 200g jarmużu ser mozzarella z zalewy, ok 150g 1 ugotowany ziemniak 2 łyżeczki zielonego pesto 1-2 ząbki czosnku sól Sos zielone
Karczma Honoriettymoże sobie odświeżyć informację tutaj. Jaglanka już mi się znudziła, mój ulubiony krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z mąką kukurydzianą, mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie w przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się
Cynamonowe szczęścienią sięgamy i możemy ją polecić zarówno do słodkości (co widać na załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił
Wypisz Wymalujrazu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie... Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. SKŁADNIKI: 230 g mąki gryczanej 90 g mąki kukurydzianej 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki sumaku 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu
Kuchenne zapiski Edytyziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy! Składniki 3 duże ziemniaki 1 mała cukinia 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 dag szynki wędzonej po 2 gałązki świeżego estragonu i tymianku olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, zcieramy wszystko na tarce
kgwjanczewoSkładniki: boczniaki (8 szt. wraz z nóżką) sos sojowy (3 łyżki) rozmaryn (1/2 łyżeczki) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (3 łyżki) woda (1/4 szklanki) sól i pieprz olej do smażenia Czas przygotowania: 25 minut Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Boczniaki dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Wlewamy sos sojowy. Mieszamy i pozostawiamy na ok. 15 min. Wyjmujemy boczniaki pozostawiając
Weganka gotujesałatką z kalafiora , która idealnie się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz mąka kukurydziana do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną
na moim stole...planie talerzyk DIAMENT GOLD Składniki: Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 6 dużych jaj Masa śmietanowa z kiwi: 3 sztuki dojrzałego kiwi 1 galaretka kiwi 1/2 szklanki wody 1/2 litra śmietany 36% 3 łyżki cukru polewa czekoladowa Sposób
Wanilia i Kardamonsię i placki w mig zniknęły ;)Składniki:cukinia 2 małe szt, około 400gmąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklankimielone siemię lniane1 łyżeczkasól0,5 łyżeczkikurkuma, słodka paprykawoda gazowanaszczypta100 mlolej do smażeniakilka łyżek(kokosowy, ryżowy lub rzepakowy)Przygotowanie:Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. Na patelni (najlepiej
głodny alergikdoceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek
W poszukiwaniu inspiracji