lukier z cukru - 500 przepisów (strona:23/34)

Proste ciasteczka czekoladowe 226

bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Ciastkozercy
Babka z polewą czekoladową 232

Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2

Gospodyni Miejska
Makowa panienka 415

dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej, choć w domu nikt nie narzekał, aby było(...)cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem.  Wierzch można udekorować lukrem

Fabryka pomysłów
Cytryniaczki 199

cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki na krem cytrynowyMargarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem

Ciastkozercy
Ciasteczka dla Mamy 163

upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy

Ciastkozercy
Pączki dla początkujących ;) 449

już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.  Smacznego

prawdziwe jedzenie
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 190

niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące(...)efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :))))Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko.Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem

Walijskie Pichcenie
Otrębowa babka 154

Dzisiaj idę trochę w innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy(...)przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną wrzątku na lukier i polać nim ciasto na pewno będzie słodsze. A słodzik na diecie nie przeszkadza (i jest zastępnikiem cukru i cukru pudru).Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Babeczki kokosowe 165

babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)temu w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego - zamknięte w puszce czekało, aż ktoś wymyśli do czego je wykorzystać :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka5 łyżek mleczka kokosowego+ wiórki kokosowe, gorzka czekoladaSkładniki na lukierSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko oraz mleczko kokosowe dodajemy do masy

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 424

pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel. Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem(...)pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!  Na wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie. U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa, którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu.Jeśli nie planuje się

Grunt to przepis!
Skubaniec 124

nią cześć ciemną z kakao. Na tę cześć ułożyć owoc, na to ubitą pianę z białek z 1,5 szkl. cukru. Na wierzch poskubać trzecią cześć ciasta.  Piec w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Gotowe ciasto udekorować lukrem

Kuchenne aromaty
Ozdoby z lukru królewskiego 168

ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier aż do pożądanej konsystencji

My Culinary Art
Babka jogurtowo-limonkowa 163

limonki i jogurtowym smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :) Przepis znalazłam tu ( klik ). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 5 jajek 1i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju skórka starta z 3 limonek sok wyciśnięty z 3 limonek 3 szklanki mąki

My simple kitchen
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 184

Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy około 15 minut na złoty kolor dekorujemy lukrem i gotowe. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Cruffiny z różą 120

Bardziej amerykański może być jedynie smażony w głębokim oleju snikers (tru stori). Posypany karmelizowanym bekonem. I polany cynamonowym lukrem. Nie żebym tego nie ugryzła- ale podejrzewam, że jadłabym w tempie jednego kęsa na miesiąc, a i tak poziom cukru skoczyłby mi w kosmos. Amerykanie cronutsami się zajadają, wyczekując swojej porcji w kolejce i nawet ciotka w osobie samej Julii Roberts

les mirabelles
Pączusie z serka homogenizowanego 658

więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki

Zawsze głodna!
Świąteczne kruche ciasteczka 200

Świąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania