pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier
Gotowanie to kochaniewysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół. Piec około 60-70 minut , sprawdzając patyczkiem czy w środku jest już(...)babkę wyjąć z pieca i odstawić na 2-3 minuty. Następnie odwrócić do góry dnem (aby dół się wyrównał) i zdjąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki. Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać ostre krawędzie które nadamy im wycinając je foremką. Nie mogą się rozpłynąć na blaszce i zmienić formy. Nie powinny(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory
Karo in the KitchenBędzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać(...)szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier i smarować pączki (lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować skórką pomarańczową. źródło przepisu z moimi zmianami- Moje Wypieki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklankę zostawiamy i dosypujemy podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać(...)żeby po odparowaniu zamknąć pierniczki w słoju lub blaszanej puszce. Miękkną po ok 5 dniach. Nigdy nie zdobimy tych pierniczków, bo same w sobie są przepyszne, a wszelkie lukry i posypki były by tylko ,,przeszkadzaczem
Apetyczna babeczkalimonkowym lub cytrynowym) skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru i soku z cytryny), kandyzowana skórka cedratu do posypania Przygotowanie: Składniki powinny mieć temp. pokojową, należy je wyjąć z lodówki min. godzinę wcześniej. 1. Piekarnik(...)koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka ). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach
Domowa Cookierenka AgiKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniablogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo(...)teraz zajmijmy się składnikami na dekorację i krem: 150 g masła 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka zielony barwnik spożywczy czekoladowe gwiazdki dowolne, jadalne ozdoby lukier (można skorzystać z przepisu: TUTAJ) wykonanie: Babeczki upiec jak w przepisie. Dobrze wystudzić. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić budyń. Następnie dodać do gotującego
Ania i Marcin gotująprzechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum 2 tygodnie, a jeszcze lepiej przez miesiąc. Po leżakowaniu ciasto rozwałkowywać na grubość według uznania (u mnie to 2-5 mm w zależności od przeznaczenia) i wykrawać ciastka foremkami. Piec ok. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Zaraz(...)czasem znów stają się miękkie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet miesiącami. Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis
Weekendy w domu i ogrodziełyżki miodu1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1 i 1/2 łyżeczki sody1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego1 jajookoło 1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki kakao do koloru1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszkipolewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy(...)Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem
Mango Papajabułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-) Wyjmujemy, studzimy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, ale i bez dodatków są przepyszne!!! Polecam ten przepis bo naprawdę warto
Rozpustne gotowanieciasto nożem lub radełkiem na paski o szerokości naszej foremki. Na jednym pasku lekko odbijamy foremkę. W środek każdego ciasteczka nałożyć troszkę dżemu, położyć drugi pasek ciasta, lekko docisnąć ciasto pomiędzy dżemem i foremką wycinać pierniczki.(musimy uważać, aby nie przeciąć foremką, gdyż powidła śliwkowe podczas pieczenia wypłynie nam z pierniczka). Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach(...)zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem
Ciastka - domowe słodkościmiski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Lekko wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu można wierzch polać lukrem
Apetyczna babeczkakażdego kąta, a świece adwentowe są już niemal całkowicie wypalone. Wczorajsza wizyta udała się znakomicie - zbiorowe dekorowanie pierniczków okazało się hitem! Od najmłodszych do najstarszych, wszyscy ubabrani kolorowym lukrem (łącznie z Ptysią), bawiliśmy się znakomicie. I choć, jak to stwierdziła siostra C., efekty naszych działań są raczej urocze niż eleganckie, to i tak nas zachwycają. Całe mnóstwo pierniczków zostało(...)razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość
Bullio