Lubię planować menu na spodziewane wizyty gości. Przy okazji większych uroczystości rodzinnych, typu chrzciny czy przyjęcia komunijne przygotowuję karty MENU drukując je później na ozdobnym papierze, składając, dekorując wstążką itp., nie ukrywam, że sprawia mi to nie małą przyjemność:) Pomyślałam by na blogu zamieszczać propozycje menu na dedykowane okazje, np. na imprezę imieninową, Kinder Party, czy przyjęcie w ogrodzie(...)Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaniebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa w karmelu. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon(...)blog: Kucharka w baletkach 56 autorka: navynut | blog: Navynut Banoffee pie autorka: MagiczneZycieMarty | blog: Magiczne życie Marty szyszki z ryżu preparowanego i mleka skondensowanego autorka: madziaa_o | blog: Gotowanie....Lubię to Toffi …w domowym wydaniu autorka: Anioły w kuchni | blog: Anioły w kuchni Tarta kajmakowo orzechowa autorka: Anioły w kuchni | blog: Anioły w kuchni Dyniowa owsianka z sosem karmelowym autorka
Mania GotowaniaOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do
Ostra na SłodkoŚwięta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie lukru. ( zobacz link tutaj ) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Pomarańczowe babeczki z bakaliami Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Możecie też wybrać prostszy wariant i podawać je posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyFioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru
Ostra na Słodkonajwiększego niedowiarka, że własnoręczne upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym, dla wielu to wyjście awaryjne, kiedy przypali się sernik, albo po wyciągnięciu ciasta z pieca orientujemy się, że proszek do pieczenia był jednak niezbędny. Przepis, który wybierzecie do stworzenia domowej mieszanki do wypieku babeczek zależy wyłącznie od waszych(...)stopniach". Jeśli osoba obdarowana jest wieeelkim amatorem babeczek możecie wybrać większy słoik i przygotować większą porcję korzystając z jednego z podstawowych przepisów na babeczki ( taki lub taki ). Nie bójcie się eksperymentować i dodawać Wasze ulubione dodatki - czekoladę, rodzynki czy kakao. Domowa mieszanka do wypieku babeczek Powodzenia! ciastkożercy
CiastkozercyOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiwchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej. Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał nam nasz(...)delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie
Kulinarne przygody Gatitypomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno(...)miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm) , a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do curdu, a resztę zostaw na tartę lub inny mój
Słodko-Słony Świat Ilonyspodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko(...)Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą
UgotujmyTo.plSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdroweświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec(...)kruchy spód się chłodzi i piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Kruchy spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki
Passions hobbies lifezyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki KarolkiCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na
Smakołyki BerenikiSernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm) 1/2 masła 1 szkl cukru pudru 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) 9 łyżeczek żelatyny 3/4 szkl zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao) 100g(...)pierwszą warstwę. W łożyć na chwilę do zamrażarki. 8. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 3 części masy serowej, zmiksować. Wylać na drugą warstwę. Ozdobić kakao lub zetrzeć na wierzch czekoladę. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą
Kto ugości moich gości?