łososiem - 1000 przepisów (strona:56/67)

RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 189

wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów. Wyglądał naprawdę

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 182

konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka. / amouse bouche fot.: Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 196

nigdzie nie mogłam dostać wersji wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu nauczyć je robić samemu.Oczywiście, w wersji niewegetariańskiej można zdziałać więcej, np. dodając łososia, kraby, krabowe paluszki czy krewetki, tuńczyka, dorsza, itd. Pytanie moich znajomych o nori mnie powaliło na łopatki, a dosłowniej ich mina, kiedy uprzytomnili sobie, że to glony, sprasowane algo morskie

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie i jak sklarować galaretę 1066

mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, ale w galarecie też bardzo chętnie zjem.Jak sprawić świeżego karpia ? - KLIKNIJ I PRZECZYTAJPamiętacie jak pisałam niedawno o łososiu z galarecie i o tym jak Żarłoczek zjadł mi go prawie całego ? Z karpiem, którego widzicie na zdjęciu, było podobnie. A kiedyś narzekałam, że mój mąż nie chce wielu rzeczy jeść

Smaczna Pyza
Ryba faszerowana w galarecie 553

coś a tutaj zalewa się go lekką galaretką.  Jednak pod taką nazwą znam to danie od zawsze.Wolisz inną rybę zatopioną w galaretce ? Zobacz przepis na Karpia w galarecie oraz Łososia pieczonego, w galarecie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kotlety rybne 292

niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:)Zaczynamy Składnikiokoło 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza1 jajkopół paprykipół  cebuli2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczeniasól, pieprz, cebulakoperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.Do ryby dodajemy jajko

Smaki Edyty
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1060

którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią  warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami  jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przystawka - Łososiowe łódeczki z mozzarellą i suszonym pomidorem 186

Dziś prezentuję lekką i apetyczną przekąskę, na dobrą sprawę to propozycję podania medalionów z łososia, których odkrycie na sklepowym stoisku uradowało moje łososiożerne  podniebienie:)Same medaliony wyglądają niepozornie: ale każdy, kto lubi ryby doskonale wie, że muszą smakować pysznie. W sprzedaży pojawiają się również ich wzbogacone wersje - ze szpinakowym bądź pieczarkowym nadzieniem. Stanowią naprawdę pyszną, gotową przekąskę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z bagietki - z cyklu: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 1638

słonych paluchów w wersji maxi (tzn. grubszych niż standardowe) owiniętych w plastry szynki wysmarowanej serkiem śmietankowym i w towarzystwie liści rukoli (ciekawie prezentuje się szynka parmeńska lub plastry wędzonego łososia - o czym pisałam TUTAJ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Menu imieninowe - zestaw I 229

Dziś kolejna propozycja przygotowanego menu - tzw. wersja imieninowa;)zimne przystawki/przekąski: Paluchy z rukolą i wędzonym łososiem                                   Roladki z tortilli           Sałatka z salami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort kanapkowy / Tort z chleba 247

podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę,  wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z chleba / tort z kanapek 264

być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek  śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały.Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi pomidorami, mozzarella, oliwkami i innymi pysznymi składnikami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Liebster Blog Award 164

przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir.4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz eksperymentować? Suszone pomidory w zalewie i wędzony łosoś.5. Czy uważasz, że przez żołądek można trafić do serca ukochanej osoby?Hmmm... raczej wątpię, żeby to kuchenne walory determinowały uczucia, niemniej chciałabym, by pomagały utrwalić tą pozycję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
WIELKANOCNE MENU 179

salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Francuskie mini szarlotki 263

słodkiego. Idealne są także do wzięcia na uczelnie czy do pracy. Szybkie, smaczne i mają wiele zastosowań, a poradzi sobie z nimi nawet laik. Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru

Fabryka pomysłów