łosoś - 8862 przepisów (strona:339/591)

Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1074

topiony śmietankowy szparagi marynowane suszone pomidory oliwki czarne szynka Nadzienie 2 : ser camembert szpinak (przesmażony z czosnkiem, pieprzem, z dodatkiem sera feta i papryczki chilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika po kolei nakładamy wszystkie składniki: 1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki, suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy

Taste Of My Day
Sałatka z wędzonym łososiem, orzechami i fetą 304

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 50 gram wędzonego łososia 5 pomidorków daktylowych 2 jaja 20 gram fety garść orzechów włoskich 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki czerwonej Rukolę myjemy, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Rukolę rozkładamy na talerze, posypujemy pokrojoną paprykę oraz pomidorkami. Dodajemy porwane kawałki wędzonego łososia oraz pokruszoną

Mango Papaja
pitta sezamowa z brzuszkami łososia na ostro... 156

Składniki: 2 sztuki chlebek pitta z sezamem, 4 łyżki czubate sałatka z brzuszków łososia, 2 sztuki pomidory kupiłam 4 roladki wędzone z brzuszków łososia do nich dodałam pokrojoną drobno 1 cebulę 2 marynowane papryczki pepperoni do smaku pieprz mielony i 1 łyżkę oliwy wszystko dobrze wymieszać ugniatając widelcem - roladki dobrze się rozgniatają sałatkę schować do lodówki aby smaki się "przegryzły

W Mojej Kuchni Lubię
Chowder w stylu "Manhattan". 175

mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder  w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki(...)łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 476

skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia,  w barach jesteśmy witani przez camarero  szerokim uśmiechem. Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta(...)listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest doskonałym przykładem gorącego tapas. Szczęśliwego Nowego Roku

Kulinarny karnet Christophera
Rożki z filo z pastą łososiową. 206

Filo with salmon paste. Składniki. 6 pasków ciasta filo 10dag masła 50g łososia wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z ogórka. 236

Carpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz(...)olejem .Doprawić solą i pieprzem. Polać ogórki i odstawić na 30 minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała

Kulinarny karnet Christophera
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 257

Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski.  A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag(...)Widziano także osła  Którego mrówka niosła Jest kura samograjka Znosząca złote jajka Na dębach rosną jabłka W gronostajowych czapkach Jest i wieloryb stary Co nosi okulary Uczone są łososie  W pomidorowym sosie I tresowane szczury Na szczycie samej góry Jest słoń z trąbami dwiema I tylko... wysp tych

bastalena
Pasztet rybny 157

Pasztet rybny SKŁADNIKI: CIASTO 350 g mąki jajko -1 szt margaryna -200 g sól FARSZ filety z łososia -0,5 kg słodka śmietanka -400 g białko jaj -1 szt sok z 1 cytryny pieprz kajeński świeżo zmielony pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym(...)godz.  FARSZ  Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie

Kuchnia Danusi
Makarony 206

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem

Aga w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 281

tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa(...)bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami i bakłażanem - gotowaniena102 z bloga Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Makaron z sosem pomidorowym  - Ania z bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron z sycącym sosem z trzech serów  - lucynako z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 221

kuchni włoskiej: * TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami

kolorowotorcikowo
Krótka wielkanocna przypominajka 195

pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Kulinarne przygody Gatity
Smacznie w "Rybnej chacie" 234

Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać jest trudny. W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, karpia, sandacza, sielawę czy też łososia. Chciałam też podkreślić, że do smażenia ryb używany jest tylko i wyłącznie olej palmowy, który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety(...)możemy zamówić frytki lub chrupiące podpiekane ziemniaki. Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba  po grecku. Bardzo mi się spodobało proste menu, właściciele skupiają się przede wszystkim na jakości, a nie na ilości dań w karcie.    Smażony halibut "Rybna chata

Kulinarne przygody Gatity
Rolada szpinakowa 227

Składniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty  z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy

Proste Potrawy