Połączenie wędzonego na zimno łososia z awokado podkręcone kaparami i ogórkiem kiszonym sprawdziło się. Smacznie. Składniki 150 g wędzonego łososia na zimno 2 łyżki kaparów 1 średni kiszony ogórek pęczek koperku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 awokado sok z cytryny sól pieprz sos winegret Przygotowanie Łososia i ogórka pokroiłem w kostkę. Kapary posiekałem na cząstki. Koperek
R'n'G Kitchenciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać
Pasja SmakuRolada ta chodziła za mną od dłuższego czasu. Aż w końcu ją zrobiłam. Powiem Wam, że w brew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę(...)szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni , dodajemy
Passion of CookingLidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy. Brzegi ciasta smarujemy
Kulinarne przygody Gatitykalafiora surowego 200 g serka śmietankowego kanapkowego 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 8 liści nori (ok 20 g) 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony) 70 g (1/2 sztuki) awokado 70 g ogórka świeżego 70 g papryki czerwonej do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia(...)połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki. Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki. Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą. Liście układać pojedynczo na macie. Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu ale zostawiając pusty ok 2 cm fragment
Ola la LCHFstronę panny Ameryki... Ta ostatnia odpowiedziała policzkiem w postaci mokrego szkwału prosto w twarz, więc za karę nic nie opowiem ;) Za to z tego oceanu weźmiemy do przepisu łososia. Od razu wędzonego - a jak ;) No dobrze, kupiłem go w sklepie, a ostatnią paczkę świeżego, który leżał obok, zostawiłem Marzenie, bo jak szpiedzy donoszą: "mama za każdym razem przynosi z zakupów(...)jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć na talerzu, skropić dobrą
zadanie-gotowanieserem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 200 g wędzonego na ciepło łososia 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 2 łyżki masła 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 8 łyżek słodkiej kukurydzy 120 g sera camembert Ziarna czerwonego(...)sera feta. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 200*C (z termo obiegiem). Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przed końcem pieczenia na każdym ciastku rozkładamy plastry sera camembert. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciepłych mini tartach rozkładamy resztę sera
VioletoweKucharzenierzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie pieczone buraki, aromatyczny dip z koperkiem, słony wędzony łosoś o dymnym posmaku i malutkie ale charakterne kapary, czy wszystko to, co znajdziemy w pysznych i bezglutenowych placuszkach. Dwa odcienie różu, które rozweselają talerze, świeże zioła pachnące ogrodem(...)proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 1/2-3/4 szklanki wody 1 jajko olej do smażenia Do tego: 100g jogurtu greckiego 1 łyżka posiekanego koperku + kilka łodyżek do ozdoby wędzony na zimno łosoś w plastrach 1 mała czerwona cebula 1 mały słoiczek kaparów świeżo mielony pieprz cżastki cytryny do podania Sposób przyrządzenia: 1. Buraka obierz ze skórki i drobno posiekaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubię posmarować sobie chleb taką pyszną domowa pastą. Tym razem przygotowałam ją z jajek i wędzonego łososia. Robi się ją bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się na co dzień do chleba na śniadanie. Będzie również wspaniałym dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs. 5-6 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia pół pęczka koperku 1-2 łyżki majonezu świeżo zmielony
Smakołyki Asipikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu. Składniki: 24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów) Krem rzodkiewkowy: 150g rzodkiewek 1 czerwona cebula 250g twarożku śmietankowego, kanapkowego 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Krem koperkowy: 300g twarożku śmietankowego(...)desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba. 6. Wykończenie tortu: Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinyporem i wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację . Łosoś i por to idealne połączenie. Smaki doskonale się równoważą. Nie ma opcji aby nie smakowało. Polecam! Forma do tarty 24-26 cm Składniki: 1 rulon świeżego ciasta francuskiego Nadzienie: 15 dag wędzonego na zimno łososia
Wanilia i Kardamonfrittata została przygotowana na patelni. Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem
Di gotujezdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół i podawać. Oprócz przekąski idealnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, posiłek do lunchboxa, czy na kolację. Przepis(...)260g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka – 4 łyżki oleju – 2 łyżki posiekanego koperku – szczypta soli Składniki na wypełnienie wrapów: – 250g ricotty – 150g wędzonego łososia – 10-12 liści sałaty masłowej – 1 papryka czerwona – 1 długi ogórek – 1 awokado – 1 marchew – 1 mała czerwona cebula – pęczek szczypiorku – sezam
Be Fit Be Strongzdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół i podawać. Oprócz przekąski idealnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, posiłek do lunchboxa, czy na kolację. Przepis(...)naleśniki (ok. 12-14 sztuk): – 540ml mleka – 260g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka – 4 łyżki oleju – 2 łyżki posiekanego koperku – szczypta soli Składniki na wypełnienie wrapów: – 250g ricotty – 150g wędzonego łososia – 10-12 liści sałaty masłowej – 1 papryka czerwona – 1 długi ogórek – 1 awokado – 1 marchew – 1 mała czerwona cebula – pęczek szczypiorku – sezam – sól i pieprz Naleśniki: Składniki na naleśniki
Be Fit Be Strong