Aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto zastąpić nią kupne wędliny. Schłodzona w lodówce i pokrojona w cienkie plasterki będzie wspaniała na kanapki Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej około 13 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) 1/2 płaskiej
Oryginalny smakświęta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką(...)Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka mielona słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy
PatiGotujesobie polepszaczy, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości, ilość z około 2,5 kg mięsa wydaje się za mała. Udostępnij Tradycyjna biała kiełbasa – składniki 1 kg karkówki 500 g łopatki wieprzowej 500 g boczku surowego 500 g podgardla 5 ząbków czosnku 40 g soli himalajskiej drobnej 4 g kolorowego pieprzu w ziarnkach 3 owoce jałowca 4 g cukru 4 g majeranku(...)szklanka lodowatej wody (250 ml) jelita wieprzowe (4-5 m) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieprz oraz owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Z karkówki i łopatki wieprzowej powycinać tłuste kawałki. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w maszynce do mielenia mięsa. Boczek oraz podgardle również pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia
niecodziennikparytrudu. Pęczak jest gruboziarnistą kaszą, dlatego korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Kasza razem z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami(...)łopatki wieprzowej 1 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 marchewki duży korzeń selera 2 pietruszki 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku łyżeczka suszonego koperku 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku około 5 łyżeczek soli 3 szklanki gorącej wody tłuszcz do obsmażenia Jak zrobić mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami
Kuchcik gotujeSzarpana wieprzowina, czyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon
wyzwania kuchennejaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych dań. Składniki na forszmak lubelski 500 g łopatki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 średnie czerwone papryki 3 kiszone ogórki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)wody sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski. Kiełbasę i boczek pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić smalec, wrzucić łopatkę wieprzową, obsmażyć, aby zamknąć pory. Dodać kiełbasę i boczek, smażyć do wytopienia się tłuszczu, po czym wsypać
niecodziennikparySycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg fasoli Piękny Jaś 500 g passaty pomidorowej 1 duża marchewka 130 g wędzonego boczku 1 i 1/2 szklanki bulionu(...)litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowana wodę. Do miski wrzucić umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę łopatkę. Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę
Oryginalny smakŁopatka wieprzowa jest smacznym i delikatnym mięsem, które doskonale nadaje się do tworzenia kompozycji smakowych. Pomimo dodania miodu do marynaty, mięso nie jest słodkie. Wypróbujcie sami Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej okrągłej, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 pełne łyżeczki mąki Co potrzeba na marynatę: 1/4 szklanki maggi, 1 pełna łyżka miodu płynnego, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej(...)mąka dobrze się rozprowadziła. Wlewamy do mięsa, dolewamy jeszcze 0,5 szklanki wody, mieszamy, gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się sosu. Mięso dobrze komponuje się z makaronem. Smacznego :)) łopatka, maggi, musztarda francuska, sok z cytryny
Bułka z Chlebemboczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki – świetna będzie jako pieczeń podana na obiad w pierwszy dzień świąt, a po całkowitym schłodzeniu i nocy w lodówce łatwo daje się cienko kroić i można nią uzupełnić(...)wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Leśny pasztet
Karo in the KitchenDziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down(...)kanapek) Składniki: 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru trzcinowego 700 g łopatki wieprzowej 1 szklanka sosu BBQ 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz surówka z kapusty Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym
karmelowyKolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to podane z aromatycznym bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy(...)zjeść na zimno jako dodatek do kanapek. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 1 łyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 500 g łopatki wieprzowej 200 ml wytrawnego cydru 2 łyżki octu jabłkowego 500 ml wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 jabłko, obrane, wydrążone 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku mały pęczek
My Culinary Artdość szybki obiad. Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna(...)jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki. Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry puszka fasoli mała wiązka koperku lub natki pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka
Kuchcik gotujeZupa gulaszowa po zbójnicku z łopatką wieprzową, boczkiem i fasolą to bardzo pożywne, treściwe i smaczne danie jednogarnkowe, które możemy zaserwować na obiad całej rodzinie głodomorów. Jest prosta i łatwa do zrobienia, więc nie powinna nastręczyć trudności nawet początkującym kucharzom. Ta aromatyczna, gęsta i bardzo mięsna zupa, będzie idealnym posiłkiem w chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci i rozgrzewa. https://youtu.be/0kS7FXfXiy4 Składniki na zupę gulaszową po zbójnicku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g niezbyt tłustego boczku (miałam gotowany, ale może też być surowy) 250 g białej fasoli (z puszki) 2 cebule (około 150 g) 2 średnie marchewki (około 150 g) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) około 600 ml wody sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, suszona natka pietruszki
e-PrzepisyKulinarnezabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę :) Do mielonki wykorzystałam zestaw promocyjny "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 600 g piersi z kurczaka * 600 g łopatki wieprzowej * 3-4 ząbki czosnku * 3 łyżeczki przyprawy "sekretna" * 1 łyżeczka soli peklowej (peklosmaczek) * 1 łyżeczka soli czosnkowej * 1 łyżeczka żelatyny spożywczej * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Pierś(...)kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut (od momentu zagotowania
Zrób to smacznie