łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:51/75)

Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami 670

przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka , Ania i Malwina .  Pulpety: 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki 1 mała kajzerka 1 jajko do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin mąka do panierowania Sos: 1 mała marchew kawałek selera pół czerwonej papryki szklanka mrożonej fasolki szparagowej pół puszki(...)jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W części wywaru rozprowadzić pastę curry i koncentrat pomidorowy. Wlać do sosu. Dodać pozostałe przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze odkryte

Czerwień i błękit
Cygański garnek 45419

nosie i pobudza nasze zmysły. Można też je robić w wersji kociołkowej. Najlepiej podawać z pajda domowego chleba lub ziemniakami w łupinach, najlepiej z ogniska.  Składniki: - 1.2 kg łopatki wieprzowej lub karczku - 5 dużych cebul - 3 papryki, czerwona, żółta i zielona - 1/2 kg pieczarek - po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań(...)dodajemy cebulę i mieszamy, dodajemy cukier i sól. Gdy cebula się z blanszuje dokładamy pieczarki i razem smażymy. Po 10 minutach dokładamy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą. 3. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą.  Po przyprawy warto

Apetyczna babeczka
Eintopf - pyszne i sycące danie z jednego garnka 152

fasoli. Pozostałe składniki wpływają głównie na smak potrawy. Mi najbardziej smakuje do niego pieczywo, ale można go również podawać z ziemniakami lub kaszą. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 4 średnie cebule oliwa mąka pszenna typ 500 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 średni korzeń pietruszki 2 gałązki selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 3 czerwone papryki(...)wlać dwie szklanki wody, dodać pomidory w puszce, liście laurowe, ziele angielskie, przekrojone na pół gałązki selera naciowego, obrany i przekrojony wzdłuż korzeń pietruszki, po czym nałożyć pokrywę i dusić, aż zmięknie mięso. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyciągnąć korzeń pietruszki i seler, po czym dodać papryki

Passions hobbies life
Gołąbki bez zawijania 136

włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka) – 100 g ryżu – 1 cebula – ćwiartka kapusty – 300-400 g passaty pomidorowej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 listek laurowy(...)gołąbki będą już zrumienione dodaj passatę pomidorową i dolej do niej około pół szklanki wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Przykryj patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. SMACZNEGO! Artykuł Gołąbki

nietylkopasta.pl
Chili con carne 95

ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa.   A co potrzebujemy do chili con carne?   300 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili(...)dodajemy mięso oraz wszystkie przyprawy. To ważne, gdyż to własnie mięso powinno nabrać ich aromatu. Smażymy kilka minut, aż nabierze lekko złotego koloru. Wrzucamy posiekane w kostkę kolorowe papryki, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Zmniejszamy ogień. Gdy papryki będą miękkie, dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie

Raj dla Podniebienia
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 149

takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍 Składniki: 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso) 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka majeranek olej(...)pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki mąki  natka lub koperek Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy całośc 10-15 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym, starte na drobnych oczkach ogórki  oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy

Walijskie Pichcenie
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym 511

rozdrobnić blenderem.  Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.   Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu(...)gołąbki przewrócimy na drugą stronę. Przecier pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem.   Podsmażone kotlety zalać przecierem pomidorowym, dodać liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Paprykarz węgierski 133

domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)ogniu, w wyższej temperaturze papryka zgorzknieje!), wsypałam 1-2 łyżki słodkiej papryki, dokładnie wymieszałam z cebulą i tłuszczem, wlałam 3 łyżki wody, przykryłam patelnię i na małym ogniu dusiłam 2 minuty.  Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko

Kuchnia Prezydentowej
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 155

obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka(...)wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam je do gotującej się marchewki cały czas

ChilliJemy
Sycący kociołek myśliwego 139

odgrzewany nic nie traci na smaku, więc można go przygotować z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 1 garść (15 g) suszonych grzybów leśnych 3 duże cebule 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 czerwona papryczka peperoni oliwa 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna(...)będzie z zewnątrz surowe, a cebula się zeszkli. Następnie wlać 2 szklanki wody, wodę odsączoną z grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Nałożyć pokrywę brytfanny i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Pieczarki dobrze umyć

Passions hobbies life
Klopsy z szpinakiem 129

Klasyczne klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką.    Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów

Pyry na Gaz
Kotlety mielone 87

węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy(...)średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodaj ok 100 ml wody i duś jeszcze 5-8 minut obracając w trakcie. Dodawanie wody nie jest konieczne, ale zobaczysz że kotlety wyjdą jeszcze lepsze! Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, mizerią czy pomidorami ze śmietaną

nietylkopasta.pl
Bigos z czerwonej kapusty 106

był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe(...)pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kotlety z serem w sosie paprykowo-pomidorowym 126

jeszcze – uwielbiam taką paprykę:) Potrawka paprykowo-pomidorowa, pachnąca bazylią jest świetnym uzupełnieniem mielonych, które nota bene również są pyszne. Polecam. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże(...)rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią. Na koniec dodajemy posiekane drobno liście bazylii. Przepis podpatrzony w jednym z czasopism

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) 141

bowiem po pierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem, aż do momentu(...)tych opowieści, pora na podzielenie się przepisem:) Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki

Obiad gotowy