likiery - 3834 przepisów (strona:54/256)

Ciasto orzechowe z galaretką 192

piekarniki ok 30-35 minut. Masa maślana: - 25 dag dobrej jakości masła - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru - 3 żółtka 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć(...)puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować.  Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić

Apetyczna babeczka
babka marmurkowa z advocatem 189

jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 ml likieru advocat 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g masła skórka otarta z pomarańczy na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki likieru advocat Mąki wymieszać(...)piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na około 10 minut a następnie wyjąc na kratkę i wystudzić. Cukier puder utrzeć z likierem i polać babkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lody nutellowo-czekoladowe 142

mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów(...)musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy. Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut). Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem

Szybko Tanio Smacznie
Desery mocno kawowe 630

poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 200 ml. likieru kawowego 100 ml. amaretto 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,5 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram gorzkiej czekolady(...)lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy

Bajeczna Kuchnia
Limoncello - likier cytrynowy 1308

Limoncello to likier cytrynowy pochodzący z Włoch a bliżej z Kampanii. Zrobiony jest ze skórek cytryn pochodzących z okolic Sorrento. Ja niestety nie byłam w Sorrento i tych cytryn nie miałam ale bio cytryny również się znakomicie nadają. Limoncello podaje się we Włoszech mocno schłodzone po posiłku, także jako drink w upalne dni. Bardzo prosty w wykonaniu a smak(...)aromat, zresztą zróbcie i spróbujcie sami, polecam. Mnie likier urzekł bardzo i zrobię go jeszcze nie raz nie dwa, tym bardziej że robi się go dość szybko. Limoncello - likier cytrynowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Shot Chmurka 161

Weekend czas zacząć :P  Składniki 40 ml likieru archers 40 ml wódki mleko 3,2 %     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na dno kieliszka wlewamy likier brzoskwiniowy. Po łyżeczce, na likier wlewamy wódkę. Przy pomocy słomki (do picia), nabieramy mleko i wlewamy do szocika. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Nalewka kokosowa 217

Likier kokosowy Kokosowy zawrót głowy :-)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)wymieszać i pozostawić na 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając . Po tym czasie przecedzić ,dodać rozpuszczony cukier waniliowy i wodę. Pomału dolewać mleko skondensowane , cały czas mieszając. Likier jest dobry do konsumpcji od razu ,czyli po 3- 4 godzinach, aż się schłodzi. Najlepiej trzymać go w lodówce. Odsączony kokos można później wykoszystać do różnych wypieków, ja prawie

Aromatyczne Podróże
Tiramisu 169

tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru.  Składniki na Tiramisu:  500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka,   kieliszek likieru Amaretto,  szklanka mocnej kawy  espresso, 1/2 szklanki cukru, gorzkie , dobrej jakości kakao do oprószenia,  2/3 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rozpoczynamy od zaparzenia mocnej kawy espresso(...)również sparzyć. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy.  Przestudzoną kawę przelać do szerokiej miseczki i dodać do niej kieliszek likieru Amaretto.  Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej na małych obrotach. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy.  Biszkopt delikatnie nasączamy kawą wraz

Aromatyczne Podróże
Grillowane pianki Marshmallow – kilka pomysłów na wyjątkowy deser z grilla 291

warto też spróbować ich przyrządzonych na grillu. Dziś zaproponujemy wam pieczone z Nutellą (S’More), zapiekane w bananie, dodawane do gorącego kakao lub deseru czy moczone w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek czekolady i dwa ciasteczka(...)będą one również pasowały do lodów lub koktajli mlecznych zwłaszcza waniliowych lub czekoladowych. Jeśli poszukujesz pretekstu aby pozostać dłużej przy grillu, znaleźliśmy go! Grillowane pianki Marshmallows w w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey (Baileys). Wystarczy, że gorące grillowane pianki zanurzymy w likierze. The post Grillowane pianki Marshmallow – kilka pomysłów na wyjątkowy deser z grilla appeared first

naRuszcie
Lekki mus czekoladowy 161

smutno gdy się kończą. Dlatego z okazji zbliżającego się nowego roku szkolnego przygotowałam przepyszny, czekoladowy deser. Ten aksamitny mus z pewnością doda Wam sił i energii na nowe wyzwania. Likier nie jest pozycją obowiązkową, ale wiadomo, wzmacnia siłę smaku. Można zwiększyć ilość. ;) Składniki :  na 3 porcje 60 g drobnych płatków jaglanych (mogą być owsiane)  mały, przejrzały banan(...)czubate łyżki naturalnego kakao 3 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) 1-2 łyżki likieru Baileys (może być zwykły, czekoladowy) łyżeczka oleju kokosowego dwie szczypty chilli  szczypta soli wiórki kokosowe lub gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: Płatki zalać w garnuszku wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Banana rozgnieść widelcem. Do płatków dolać ok. 0,5 szklanki wody i zagotować.  Dodać

Kuchnia Ellie
Staropolski tort orzechowo-kawowy 323

orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy(...)orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata - do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania 1 szklanka mleka 1 żółtko

Poezja smaku
Likier jajeczny - ajerkoniak 233

Jeden stał na półkach a drugi "rzucali" i właśnie ten "rzucany" czasami udawało się kupić i to na kartki. Teraz ten smak znalazłam w tym likierze który przedstawiam. Recepturę wymyślił Paweł z Chleby.info i dzięki Mu za ten przepis. Popróbujcie i też cieszcie się tym pysznym likierem. Likier jajeczny - ajerkoniak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z porzeczkami i truskawkami 137

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie(...)czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek

Moja Delicja
Tiramisu 232

Opis: Tiramisu to klasyka włoskich deserów. Deser składa się z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę z serka mascarpone, jajek, śmietany i cukru. Całość pokrywa warstwa grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzony. Idealnym połączeniem do tego deseru jest podawana kawa espresso. Składniki: 500g serka mascarpone(...)podłużnych biszkoptów 4 jajka 50 ml likieru Amaretto 250 ml kawy espresso 50g cukru szczypta soli kakao Sposób przygotowania: Żółtka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą, jasną, kremową pianę. Na niskich obrotach miksera dodajemy powoli serek mascarpone. Najlepiej dodawać w kilku turach. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy również kieliszek likieru. Przygotowujemy biszkopty. Zaparzoną wcześniej i ostudzoną kawę espresso przelewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne