likiery - 3834 przepisów (strona:53/256)

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 149

dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania Przygotowanie Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie(...)Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów

OliveandThyme
NALEŚNIKI SUZETTE Z POMARAŃCZAMI 171

cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego**   Na sos Suzette: ● 100 g miękkiego   masła ●100 g cukru ● 3 pomarańcze (lub mandarynki) ekologiczne ● 5-8 cl likieru pomarańczowego Curaçao*** ●3 łyżki koniaku (opcjonalnie) ● olej o neutralnym smaku do smażenia Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, aż zacznie się pienić i nabierze lekko brązowego koloru (uważaj, żeby(...)tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, w rondelku podgrzej sok z pomarańczy z cukrem, następnie dodaj około 5 cl likieru Curaçao, skórkę pomarańczy i 1 łyżkę koniaku (opcjonalnie). Dodaj miękkie masło, ubijaj bez przerwy sos trzepaczką rózgową (lub zmiksuj), Podgrzewaj przez około minutę, cały czas, mieszając, aż do uzyskania gęstego, gładkiego syropu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik Tiramisu na zimno 741

pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu(...)wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Żółtka przez chwilę zamieszać z cukrem

Świat Ciasta
Likier truskawkowy 189

mnie jest truskawkowa klęska urodzaju ale trzeba je jakoś przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy. S kładniki: o,7 l rumu 1,2 kg truskawek 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek(...)skończyć na cukrze. Wlać ostrożnie alkohol i zamknąć szczelnie słój. Odstawić w ciemne miejsce na trzy miesiące. Od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć słojem. Po trzech miesiącach przecedzić likier i zlać do butelek. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po 3 miesiącach likier zlałam i wyszło tyle ile jest na zdjęciu.  Mimo, że jest bardzo słodki to truskawki czuć niesamowicie mocno. teraz musi tylko postać

Pysznie & Pięknie
Koktajl alkoholowy z likierem kawowym i śmietanką White Russian – Biały Rosjanin 334

Koktajl alkoholowy z wódką i czarnym likierem kawowym (polecam domowy likier kawowy ) ze śmietanką podawany w szerokiej szklance z lodem to popularny drink o nazwie White Russian (Biały Rosjanin). Bez śmietanki otrzymamy drink o nazwie Black Russian (Czarny Rosjanin). http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/white-russian-bialy-rosjanin-koktajl-alkoholowy-z-likierem-kawowym-wodka-smietanka-1170x874.jpg The post Koktajl alkoholowy z likierem kawowym i śmietanką White Russian – Biały Rosjanin appeared first on Moja

Moja Delicja
JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera 296

rynek amerykański. Wspomniany „keks” czyli fruitcake, jest ciastem pełnym suszonych i /lub kandyzowanych owoców, orzechów, a także przypraw korzennych. Często nasączane jest też różnymi rodzajami alkoholu, najczęściej brandy i likierami. Na zachodzie kojarzone głównie ze Świętami Bożego Narodzenia lub z innymi uroczystymi celebracjami. W zamyśle przypomina trochę piernik staropolski – ciasto należy przygotować znacznie wcześniej, kilka tygodni przed planowaną okazją(...)kostki [100g] 2 zł jajko M – 3 szt. [60g] 1,20zł mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/3 szkl. [170g] 0,40 ZŁ whisky, brandy lub ulubiony likier [60 ml] 4 zł sok i skórka z cytryny [60 ml] 1 zł skórka z 1 pomarańczy 0,20 zł soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki 0,10 zł przyprawa korzenna

Nerds Kitchen
Tort malinowo-kokosowy 178

puder i lekko ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe!   Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin: ok. 500 g mrożonych lub świeżych malin(...)Jeśli chcecie, by dekoracja była kolorowa dodajemy do niej odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Składanie tortu: Na paterze układamy dolną część biszkoptu, nasączamy ją 1/3 wody kokosowej z likierem, a następnie wykładamy 1/2 malin oraz 1/3 kremu kokosowego. Postępujemy tak samo ze środkowym blatem, a następnie z ostatnim pomijając dodawanie malin. Następnie dekorujemy tort zabarwioną wcześniej bitą śmietaną

Cooking Monster
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 205

twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g  drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże(...)jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone  Wykonanie :  Wszystkie składniki powinny

vaniliowoczekoladowa
Leśna Inka 221

Moja kawa dziś….pachnie zimą i lasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku  jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku….  Choć wersja jej podania od tamtych lat  zmieniła się nie do poznania,  smakuje nadal kawą(...)litra mleka 1,5 % 2 płaskie łyżki miodu naturalnego Kawałek kory cynamonowej 1 cm suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa Choineczki z opłatka Bita śmietana do dekoracji Jak przygotować ?    Choinki z białej

Wanilia i Kardamon
Likier czekoladowo - piernikowy 298

Popołudniami mi się ciężko myśli. Ostatnio. Najchętniej zapadłabym w sen zimowy. Taki długi. Chociaż na parę godzin... Likier, który dzięki korzennej przyprawie idealnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. A do tego robi się go błyskawicznie. Będzie również fajnym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy przelać go do ozdobnej butelki (lub taką zwykłą ładnie zapakować i ozdobić) i oryginalny prezent gotowy(...)już swój likier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu (nie gotujemy!), aż czekolada

My simple kitchen
deser kokosowy z wiśniami 146

Składniki na 6 pucharków: 1 litr mleka 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego) 2 łyżki cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki drobnego kokosu 1/3 szklanki likieru kokosowego 18 biszkoptów okrągłych słoiczek frużeliny wiśniowej szklanka wiórków czekoladowych Szklankę mleka wymieszać z likierem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąki, cukier i kokos. Ugotować na pozostałym mleku, przestudzić. Biszkopty(...)nasączać mlekiem z likierem i układać w pucharku po trzy na przemian z budyniem i wiśniami. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, na górze każdego deseru położyć jeszcze wiśnię i listek melisy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Likier kawowy "Irish Cream" 493

jest baaaardzo długi. Nie rzadko jest to rok, a nawet dłużej. Ale nie da się inaczej, aby uzyskać pełnię smaku trzeba tyle poczekać. Dlatego właśnie czasami robię takie szybkie likiery. Wystarczy parę prostych kroków, parę wymieszanych ze sobą składników i naprawdę zacny likier jest gotowy. Dzisiaj więc mam dla Was kawowy likier, który nazwałem Irish Cream. Może to budzić skojarzenia

Marder&Marder Manufacture
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku(...)zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym

Ciastka - domowe słodkości
Warstwowa wariacja z wiśniami 197

forma, w której pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. masa budyniowa 500 ml mleka 2 budynie 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1/4 szklanki likieru wiśniowego 200 g masła Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem.  Miękkie masło miksujemy z ostudzonym(...)budyniem z likierem.  wierzch straciatella: 300 ml śmietany 30 %  1 fix do śmietany 100 g czekolady gorzkiej Śmietanę ubijamy z fixem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną.  dodatkowo: wiśnie drylowane Przygotowanie:  Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową.  Przestudzony biszkopt

Bon appetit mon amie
Krajanka wuzetka 281

pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę(...)ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier i pozostaw biszkopt do całkowitego schłodzenia. Potem przekrój biszkopt na dwa placki. Sok z limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym

codojedzenia