letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:75/100)

SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ 184

takie letnie i ciepłe dni ( oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki:   2 plastry arbuza  10 dag sera feta   kilka listków świeżej mięty  1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik  1 łyżka miodu  1 niepełna łyżka soku z cytryny

Z Majeczką w kuchni
Klasyczny placek z wiśniami 206

mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę organizacji, dzięki której moja

les mirabelles
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 208

pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano

Smak mojego domu
Jagodzianki 180

sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :)  Takie z duż ą porcją jagó d, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 250 ml ciepłego mleka 3,2% (nie gorącego) 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 100 g cukru   Nadzienie: 300g jagód 2 łyżki

Delicious Titbits
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 223

zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek można już dodawać do ciasta. Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 55 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą mąkę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze

Stare Gary
Clafoutis z czereśniami 173

kulinarna podróż dla tak młodego człowieka! Pierwszą z nich (jak na typowego łasucha przystało) było clafoutis z bananami i białym pieprzem. Cóż to był za kulinarny eksperyment dla 14-letniego wówczas kucharza! Co więcej, bardzo udany - bo jak wskazuje sam przepis (patrz niżej), ciasto po prostu nie może się nie udać. Dzisiaj cofam się razem z Wami

Food Square
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 198

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru

Moje domowe kucharzenie
Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla 153

zupę pierwszy raz ugotowałam kilka lat temu, gdy w tv pojawił się serial "H2O wystarczy kropla", którego fanką była wtedy moja 8-letnia córka ( i którą jest do dziś). Wydano wtedy też gazetkę pod tą samą nazwą o życiu bohaterek - serialowych syrenek. Były w niej m.in przepisy kulinarne podobno rodem z Australii. Pamiętam jak dziś, że z pierwszą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórkowo- bazyliowe orzeźwienie 216

Nareszcie doczekaliśmy się letnich upałów. Trzeba je dnak pamiętać, aby w takie dni jak ten dzisiejszy się nie o dwo dnić.   Pijmy więc dużo i często. Najlepiej wo dę, ale jeśli mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego to ser decznie zapraszam na ogórka dzisiaj do mnie :) Skła dniki (ok 0,5l ) :   5-6 ogórków gruntowych pół limonki

ChilliJemy
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 188

minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi głównie się teraz żywię. Pycha! W upały sprawdzają się idealnie, są też sprzymierzeńcami letniej sylwetki. Zaczynam nawet rozważać możliwość zrobienia własnej lemoniady. Mam nadzieję, że upały się nie skończą, zanim znajdę na to przedsięwzięcie czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczny deser czekoladowy 244

Dzisiaj dopadła nas nareszcie pogoda typowo letnia więc wygrzewam się w słońcu zajadając nowy czekoladowy deser. Tym raz mocno czekoladowy i lekko kwaśnawy, ciekawe połączenie smaków. Z łasuchem stwierdziliśmy, że przypomina w smaku trochę maślankę stracciatella, jeśli więc lubicie takie smaki to polecam   Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chleb polski na zakwasie 226

mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - wyrabialiśmy przy pomocy robota przez około 7-10 minut na średniej mocy

Plate of Joy
Ptysie z bitą śmietaną 146

masłem i szczyptą soli.  Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Dwukolorowy serniczek 210

jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę żelatyny przygotować

Świat Smaku
Pierogi z sezonowymi owocami 177

się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym

bistro mama