serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą, szpinakiem oraz rzodkiewką. Sałatka jest pełna witamin i mikroelementów, idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub jako lekka kolacja. Sałatka jest bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Dodam jeszcze tylko że jeżeli mamy kalarepkę z młodymi listkami to możemy również je wkroić do sałatki razem z łodyżkami, sałatka będzie
Uwaga Babcia GotujeLekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kluczowym składnikiem tego dania jest zielony sos, gęsty, przypominający pesto, bo zrobiony w dość podobny sposób jak pesto właśnie. Bazę stanowi awokado oraz orzeszki pistacjowe. Pistacje są najlepsze(...)lubicie ostrych przypraw pomińcie ze składu papryczkę chili, albo stosujcie wedle własnego gustu. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, ale z powodzeniem może wystąpić w roli lekkiego dipu. Przepis na sos pochodzi z bloga Pinchofyum.com Składniki: Surowe krewetki 300-400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 2 łyżki masła Sól
Niedzielny kucharzBardzo prosta, szybka i co najważniejsze niesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki(...)łyżeczki na jeden plasterek). Następnie skropić olejem, posypać sezamem i ułożyć gałązki świeżego tymianku. Zapiekać w piekarniku używając opcji grill około 3-5 min, aż orzeszki się lekko zarumienią. 2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli. 3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy
DefinicjaSmakuLekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków koktajlowych
Czerwień i błękitLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka
Ze smakiem i z pasjąCzas na sałatki, na kolor, witaminy i radość... Z czym kojarzy Wam się wiosna. Mi z piękną zielenią trawy, po której biega moja ukochana pociecha, listków na drzewach, które podziwia, słoneczka, które grzeje jej buzię... A więc radość mojego dziecka i żywe kolory, tym dla mnie jest wiosna. A w kuchni? Tam podobnie. Z tym, że oczywiście(...)niczym nie biegamy ;) Na naszych talerzach jest zieleń, żółć, pomarańcz i wiele radosnych, smacznych witaminek w owocowej postaci. Dziś zapraszam Was na wiosenne śniadanie, czyli na zdrową i lekko chrupką sałatkę owocową. ... czyż nie wygląda słonecznie? Składniki: 1 1/2 średniej pomarańczy (najlepiej słodkiej) 1 mały banan 1 kiwi 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 brzoskwini z puszki w lekkim syropie
Słodkie okruszkimoże zabraknąć wiosennej i pysznej sałatki, którą bazę stanowi gotowany na parze brokuł, duża ilość kaparów - które nadają bardzo charakterystyczny, podobny do smaku chrzanu, aromat i smak, aby sałatka była chrupiąca dodaję też kukurydzę, jajka, które podczas Wielkanocy, powinny wieść prym na naszych stołach i oczywiście sprawdzony majonez- Kielecki. Z doświadczenia też, wiem, że najlepszym sposobem na serwowanie różnych dań(...)wtedy kiedy, przy stole zasiada dużo osób, są już gotowe porcje, wcześniej przez Nas przygotowane. I właśnie tak powstał pomysł na pyszne wytrawne babeczki na cieście kruchym z lekką, smaczną sałatką wielkanocną. Babeczki znikają w oka mgnieniu, bardzo smakują dzieciom, nie tylko dzięki formie podania, ale również dzięki temu, że dzieciaki lubią jak coś chrupie. A idealnie wykonane babeczki
SMYKWKUCHNIDziś przedstawiam bardzo przyjemną, lekką i orzeźwiającą sałatkę, którą można przygotować w kilka chwil. Soczyste pomidory i rzodkiewka świetnie komponują się lekkim sosem na bazie jogurtu z delikatną nutą chrzanu, polecam! Do wykonania dressingu użyłam ekologicznego oleju lnianego z gospodarstwa „Barwy Zdrowia” z moich rodzinnych stron. Polecam:) Przepis znalazłam tutaj (lekko go tylko zmodyfikowałam). Scroll down for recipe
karmelowysałatkę. Sałatka powstała spontanicznie, jednak z takich składników które lubią niemal wszyscy. Sałatka jest z kolorowa, taka lekko.. hmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera(...)szynką. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Czosnek połączyć z majonezem lub jogurtem (lub pół na pół) i dodać go do sałatki dokładnie mieszając. Schłodzić. Smacznego! Po więcej jak zwykle zapraszam na: Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyLatem najczęściej jadamy sałatki. Są lekkie, ale niektóre naprawdę pożywne. Wystarczy kawałek tosta, bułki, czy nawet bez i jesteśmy najedzeni. Dodatkowo łapiemy cenne witaminy dzięki dodawaniu do sałatek warzyw, różnych sałat czy, tak jak w tym przypadku łososia. Składniki: 120 g dobrego łososia wędzonego na zimno w plastrach 100 g jarmużu 100 g twarogu półtłustego 3 pieczarki 1 mniejsza cebula(...)plasterki, drobno posiekaną cebulkę wraz z ogórkiem, wrzuć pomidorki. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj łyżeczkę skórki z cytryny, łososia porwanego w mnijesze kawałki, przypraw do smaku. Smacznego zdrowego i lekkiego
Zasmakuj KuchniDziś przepis na bardzo prostą, kolorową sałatkę z mnóstwem różnych warzyw. Idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Wzbogacona o jajko, które oczywiście można też pominąć i
Healthy food explorerLekka, pyszna, wiosenna sałatka od której nie można się oderwać. Podałam ją z krewetkami, szparagami i chrupiącymi nasionami. Uwielbiam takie kombinacje sezonowych składników. Kalorii nam nie przybędzie więc możemy wcinać ją bez wyrzutów sumienia. sałatka: 1/2 główki sałaty masłowej 1 cebula czerwona 6 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 pęczka szparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili
wesoła kuchniaLekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko. 100 g roszponki 1 garść kiełków rzodkiewki 7 jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu
wesoła kuchniaLekka i aromatyczna sałatka z surimi i makaronu ryżowego to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu sałatka na dietetyczne śniadanie lub lunch do pracy. Składniki na 2-3 porcje: 100 g makaronu ryżowego (Tao-Tao) 100 g paluszków surimi (krabowych) 90 g kiełków fasoli mung (w puszce) 2 ogórki konserwowe lub korniszony 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majonezu
Alutka-Gotujekolorowa, lekka i oryginalna sałatka z rzodkiewką, pomarańczą, ziarnami granatu i roszponką, podana z miodowo-pomarańczowym dressingiem jest idealną przystawką na wiosnę i lato. Możecie ją również zabrać na lunch do pracy. Moich gości ta kompozycja smakowa zdecydowanie uwiodła, więc myślę, że Wam również przypadnie do gustu. Przygotowanie : 15 min. Dla 4 osób : Składniki : ● 1 pęczek rzodkiewek ● 2 pomarańcze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska