około łyżkę cukru pudru. Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy. Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką. Życzę smacznego! Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Czerwona PorzeczkaPyszne, lekkie ciasto z aromatem olejku migdałowego. Idealne do sobotniej kawki, nie dość, że smaczne, to nie pracochłonne, wystarczy minimalna ilość wysiłku, aby zaskoczyć najbliższych po przekrojeniu ciasta. Ciasto układa się w "zebrę" co daje wyjątkowy i zachwycający efekt :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju
Piekę, bo lubięGotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciasta. Ciasto przekrajamy wzdłuż i smarujemy 2/3 masy, następnie nakładamy drugą część ciasta lekko przyciskając. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy, posypujemy okrojonymi drobno migdałami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnatłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C. Piec przez 45 min. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Pasja Smakuoczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką(...)wierzch oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto znowu powinno podwoić swoją objętość. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być lekko zrumienione i uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem ciasto powinno dobrze wystygnąć, najlepiej na kratce
Codzienna kuchnia niecodziennajabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta. Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Masę szybko wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Na samym końcu posypujemy cynamonem
Jadło i czytadłoDzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli(...)Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut
Zdrowie na języku :Pkompozycja smakowa. Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 gramów drożdży 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy(...)misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia
Walijskie Pichceniesera łyżeczka ostrej papryki Cebulkę drobno pokruszyć, wymieszać z serem. Ciasto rozmrozić. Rozwinąć. Posmarować lekko wodą i posypać serem z cebulką. Przyprawić papryką (fot.1) . Położyć na tym drugi blat ciasta. Lekko docisnąć a następnie delikatnie rozwałkować całość - tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokroić na paski o szerokości 3 cm, a długości wg uznania, w zależności czy ktoś woli
Świat Ciastaręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów mam na swoim sumieniu;) Więc robimy tak: do wysokiego naczynia przekładamy ciasto, lekko rozdrobnione łyżką. Dorzucamy około dwa jajka, miksujemy najpierw za pomocą świderkowatych końcówek. Potem gdy jajka połączą się z masą, dodajemy kolejne jajko i za chwile jeszcze następne. Po dodaniu(...)upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem (nie wyjmujemy go z piekarnika). Widzimy wtedy czy ciasto od spodu jest upieczone czy jeszcze lekko surowe. Jeśli spód jest surowy, przedłużamy czas pieczenia o następne 5 minut, aż będzie gotowe. No i wracamy do kremu. Robimy go tą samą techniką, którą zrobiliśmy
Smakowy Rajskładniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz(...)końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Źródło: ( klik ) Czerwcowa miłość
My simple kitchenminut. Następnie umieścić ciasto w misce, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potrwa to od 40 minut do godziny czasu. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (powinny być tej samej wielkości). Pierwszy placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować(...)Ponownie rozsmarować masę i przykryć trzecim plackiem. Znowu nałożyć masę i na wierzch położyć ostatnią część ciasta. Masę makową należy rozsmarować równomiernie zostawiając przy brzegach około 1cm wolnego miejsca. Ciasto lekko docisnąć, aby poszczególne placki się ze sobą połączyły. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić placek na 16 równych kawałków, nie docinając ciasta do końca od wewnętrznej strony. Każdy kawałek
My simple kitchenczęści - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa pianka: 60g proszku budyniowego śmietankowego ( u mnie cały budyń śmietankowy(...)miksujemy do połączenia się z pozostałymi składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki
Mia Cucina SofietaTorcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru(...)homogenizowany zmiksować z domowym cukrem waniliowym - żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny - ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia - żelatynę wymieszać z musem truskawkowym - mus truskawkowy z żelatyną dodać do serka homogenizowanego, zmiksować - masę wstawić do lodówki, aby zgęstniała - należy często ją mieszać i sprawdzać stan zgęstnienia
Smakołyki Berenikitego dodać sparzone rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę - stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało - nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka - nagrzewamy piekarnik(...)wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika ) - ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę ciastko gdy jabłko jest już miękkie a ciasto lekko rumiane wyciągam je. Przepis jest bardzo prosty ale bardzo pyszny także polecam. Ciepłe pieczone jabłko plus ciepły kocyk czego chcieć więcej w te pochmurne chłodne wieczory. Pozdrawiam Basia
Basia w kuchniagaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę jogurtu/mleka(...)lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone ciasto lekko przestudź. Na wierzch ciasta przełóż mus czekoladowy i zanurz w nim śliwki. Całość umieć w lodówce, najlepiej na całą noc (oczywiście ja nie czekałam, no z godzinkę, nie dłużej
greenscarfyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 170 C ok. 30 min. Krem. Kremówkę ubić, dodać cukier i lekko wymieszać z serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową
coolinarnastrefa.blogspot.com