Przepis, który dziś przedstawiam, nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube ( klik ), zachwycił mnie swoją prostotą i pysznym smakiem , także musiałam go wypróbować. Danie jest
Kawa z mlekiem6-8 30 min Łatwe Przystępne Przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na Wielkanocnym stole. Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od
PysiaGotuje.pl4 30 min Łatwe Tanie Jeśli masz ochotę na potrawkę, lecz w lodówce nie ma kurczaka, sprawdź poniższy przepis na potrawkę przygotowaną „na skróty”
PysiaGotuje.plW jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone
dom-agi.plPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane
Kuchnia Łukaszarolady, bo po ostatniej próbie pozostał mi trochę niesmak. Postanowiłam zaryzykować i muszę Wam powiedzieć, że bardzo się z tego cieszę ;) Jabłka to świetne nadzienie, robi się szybciutko i łatwo. A do tego ten wspaniały, puszysty biszkopt, cudo po prostu ;) Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon , rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem. Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę(...)Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy
Czerwona Porzeczkaplacek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy nie będziecie używać kupowanej. Tortilla według tego przepisu wychodzi bardzo miękka, elastyczna i mega smaczna. W dodatku(...)mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody 1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy
Kuchnia Łukaszaślubie z C. dyskutowaliśmy długo i szeroko. Jak się pochodzi z różnych krajów i wyznaje różne religie, pytanie gdzie? nabiera dwojakiego sensu. Muszę przyznać, że nie było łatwo. W końcu jednak podjęliśmy decyzję praktyczną: ślub odbędzie się w Danii, bo C. ma zdecydowanie większą rodzinę niż ja. Teraz pozostawała tylko kwestia rodzaju ceremonii: świecka czy kościelna? C. nie miał(...)tyle nowoczesną, że zaakceptowała sprawę bez mrugnięcia okiem. Uff... Skandalu nie będzie. A Wy? Byliście kiedyś na ślubie, którego udzielała kobieta ...? Tymczasem mam dla Was banalnie proste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami. Pierwsze od sąsiada zza płotu, drugich nazbierała Młoda z Tomaszem. Nic nie może się zmarnować, wrzuciłam więc wszystko do prostego ciasta jogurtowego podkręconego kardamonem. Wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować
Kuchnia w oparachmarmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży 12 łyżek
O kuchni z uczuciemlody gotowe. Takie lody są na pewno dużo zdrowsze i mają łatwo przyswajany cukier, banany muszą być jednak bardzo dojrzałe. Zamrożone banany są w mojej zamrażarce zawsze bo jak kupię kilka więcej a dojrzeją szybko to je właśnie zamrażam aby potem były na lody ale nie tylko, do ciasta znakomite, budyniu. Zapraszam zatem do kręcenia lodów bananowo - waniliowych bez maszynki
Moje Małe Czarowanieokres letni polecam ciasto z lekkim kremem i owocami ,ja użyłam jagód + borówek ale można także z truskawkami,porzeczkami ,wiśniami/których zresztą nie ma w tym roku 🙁 /oraz innymi. Jest bardzo smaczny i nie za bardzo słodki orzeżwiający .Bardzo łatwy w wykonaniu i najważniejszy bez pieczenia w gorące dni. składniki: blacha
Ugotujmy Cośkasza gryczana. Możecie użyć kaszy palonej lub niepalonej . Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku i zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą). Składniki (4 porcje): Ciasto: 170 g mąki z kaszy gryczanej 40 g siemienia lnianego
Powiedz dietom niePolecam przepyszny i naprawdę łatwy sernik na zimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy
Moje Słodkie Piekiełkopapier posmarować odrobiną oleju, na każdy narysowany kwadrat wyciskać okręgi z ciasta o średnicy nieco mniejszej, niż bok kwadratu - papier z uformowanymi pączkami delikatnie pociąć na kwadraty według wcześniej narysowanej linii - do rozgrzanego oleju wkładać pączki razem z papierem, pączkiem do dołu, papier po około 1 min. smażenia łatwo można zdjąć - pączki smażyć z obu stron na złoty kolor
Smakołyki Berenikilekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g
Kuchnia Pani WiosnyJeżeli lubicie białe pieczywo to jest właśnie przepis dla was. I łatwy i smaczny. Trzeba czegoś więcej? 400 g mąki pszennej 240 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suchych drożdży jajko i mleko (do posmarowania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać
Marder&Marder Manufacturenatłok zajęć wymagał najprostszych rozwiązań*. Zdecydowałam się na Simmit, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a ewentualny nadmiar można zamrozić, aby czekały na właściwy moment. Podgrzane przez chwilę** w piekarniku odzyskują chrupkość i są naprawde smaczne. Jedyną rzeczą o której należy pamiętać przy tym wypieku jest średnica okręgów surowego ciasta. Jak widać moje były zbyt małe, ale zapewniam, jako tradycyjne byłeczki
Zapiski Młodej Żonymiód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ~10 minut (trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają). Wyjmujemy nasze płatki, studzimy i przekładamy do słoika
Kuchenny Skrawek Nieba