Kotlety mielone z kaparami 227włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć
pieprzny smaczek
SĘKACZ REGIONALNY 504wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka Farmio to prawdziwe swojskie jajka.Przygotowanie
Z Majeczką w kuchni
PUSZYSTA JAJECZNICA Z SEREM 172Niedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z serem, szynką i pomidorem. Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....Składniki: (na 2 osoby)6 jajek3 łyżki mlekaszynkapomidorsólpieprzszczypiorek lub koperekser żółtymasło sklarowaneWykonanie:W garnuszku rozbełtać jajka
Walijskie Pichcenie
POZYTYWNA ZABAWA - dzień piąty 225składu pustych słoików, które trafiają pod moje "pracowe" biurko po spożyciu przytaszczonego z domu "lunchu". Pozytyw - że rosną w spiżarni;)#4 - gaz się skończył. Nie to, że kurek sąsiedzi zza wschodniej granicy przykręcili tylko zwyczajnie w butli się skończył. Obiad ugotowany połowicznie. Herbatki brak. Prywatny MacGyver przystąpił do akcji! Spieniacz do mleka w ekspresie okazał się być
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Fajitas z rybą. 227Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek
Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 244związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą
Kulinarny karnet Christophera
Zupa grzybowa 265Trochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku.Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania
w kuchni i w ogrodzie
Kulebiak z borowikami w cieście 163główne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1 szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól Pieprz
Apetyczna babeczka
Sądecczyzna szlakiem grzybobrania 163Pogoda fantastyczna więc wyruszamy do Chaty na Magurach od mostku w Kosarzyskach. Po drodze zbieranie kurek, podgrzybków, maślaków i pierwszych rydzów w tym roku!, i co najważniejsze trafiają się też prawdziwki. Pod chatą na Magurach ciepła herbata, kromka z plecaka i dalej w drogę ku wieży na Eliaszówce. Zielony szlak zachwyca, las jeszcze skąpany w zieleni, ale można się
Apetyczna babeczka
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 157Dzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza, jak jeż wywrócony do góry nogami. Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania
Apetyczna babeczka
Maccheroni z kabanosem i leśnymi grzybami 214Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek plaster bakłażana
Apetyczna babeczka
Zupa krem z cukinii 236bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem
Aga w kuchni
Krem z dyni 174Składniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła Przygotowanie: Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy
Aga w kuchni
Zupy 199Grochówka Grochówka na żeberkach Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa krem z cukinii Zupa wiśniowa
Aga w kuchni
Przetwory 228Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie Syrop z pigwy do herbaty
Aga w kuchni