Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość. Ale jak się ma szczęście i dostęp do takiej prawdziwej kury..to robi się ją z prawdziwym namaszczeniem. Ogólnie na Sycylii kurczaka się jada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchnipieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie
Gospodyni Miejskadzieła!!Składniki:kromki chleba tostowego białego ( na porcję 2) ser mozzarella oliwa z oliwek świeża bazylia ( ja dziś nie miałam użyłam pomidora)sól, pieprzjajko od szczęśliwej kurki Sposób wykonania: Ułożyć chleb złożony po dwie kromki i odciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić
pieprzny smaczekmałych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru1 brzoskwinia1 jabłko8 łyżek mąki1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody500 ml mleka1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru wodaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Owoce umyć, obrać pokroić
pieprzny smaczekpycha .Składniki:ciasto - pierwsza warstwa:125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka
pieprzny smaczekdanie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego
pieprzny smaczekprzepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0,30 dag pieczarek1 jajko od szczęśliwej kurki 1-2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka płatków owsianych1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smakuolej rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry
pieprzny smaczekwłoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć
pieprzny smaczekwyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka Farmio to prawdziwe swojskie jajka.Przygotowanie
Z Majeczką w kuchniNiedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z serem, szynką i pomidorem. Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....Składniki: (na 2 osoby)6 jajek3 łyżki mlekaszynkapomidorsólpieprzszczypiorek lub koperekser żółtymasło sklarowaneWykonanie:W garnuszku rozbełtać jajka
Walijskie Pichcenieskładu pustych słoików, które trafiają pod moje "pracowe" biurko po spożyciu przytaszczonego z domu "lunchu". Pozytyw - że rosną w spiżarni;)#4 - gaz się skończył. Nie to, że kurek sąsiedzi zza wschodniej granicy przykręcili tylko zwyczajnie w butli się skończył. Obiad ugotowany połowicznie. Herbatki brak. Prywatny MacGyver przystąpił do akcji! Spieniacz do mleka w ekspresie okazał się być
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaFajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek
Kulinarny karnet Christopherazwiązać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą
Kulinarny karnet ChristopheraTrochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku.Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania
w kuchni i w ogrodzie