Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu(...)osuszone kurki dzielimy na niezbyt drobne kawałki. Na małym ogniu, w garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą i czosnkiem i wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół
Smakowite Daniazrobiłam je jako dodatek do drugiego dania. Specjalnie kupowałam małe sztuki; chodziło mi o to, żeby zachowały kształt. Nie chciałam ich "siekać" na małe kawałeczki. Składniki: 2 garści małych kurek 1 mała cebula lub 1/2 większej masło do podsmażenia sól pieprz Kurki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Jeśli zaś są naprawdę małe, to zostawiamy nie krojąc Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy kurki wraz z cebulą i przyprawami Smażymy na małym ogniu ok. 10-15 minut stale mieszając Tak przygotowane kurki podajemy jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsuche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku(...)ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto wkładamy na 30 minut
Bon Appetit Małgorzatypierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje(...)Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego
Kulinarny karnet Christopheracienkie kotlety- tak by nie porozrywać mięsa. Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojone kurki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżeczką kurki na środek każdego kotleta i zawijamy wszystkie boki razem nitką- tak by powstała sakiewka. Sakiewki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach(...)Podajemy z sałatką i z pozostałymi kurkami
Aga w kuchni. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki(...)piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze
Stare Garykurek i szczypiorku, dwóch składników, które idealnie się łączą. Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebujemy: – 3 jajka – ok 400 g kurek (jeżeli nie macie kurek, można je oczywiście zastąpić innymi grzybami) – 1 cebulę – szczypiorek – sól, pieprz do smaku – odrobina tłuszczu do smażenia Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy drobno
Szybko Tanio SmacznieZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g(...)praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Wyjać, lekko przestudzić. posypać liskami pietruszki i podawać... Smacznego
Gosia gotujenaczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później.Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów(...)układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz, majonez i mieszamy, dodajemy 2 łyżki usmażonych kurek. Na środku talerza robimy kleks jogurtowy układamy dwie główki ugotowanych szparagów, a na to nasze sakiewki.Podajemy na ciepło.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1 cała por2 serki topione - śmietankoweśmietana - 3 łyżki stołowekoszyczek kurek 1 ząbek czosnku1 mała cebulaZioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszkizioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąłyżka masłasól, pieprz Kurki(...)czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzatynasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać(...)drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i grubym szczypiorkiem ... wyhodowanym z cebuli. Smacznego
Walijskie PichceniePyszna i sycąca tarta ze słonym farszem. Składniki proste i znane - kurki, cebula, natka, jajka i śmietana a jakie pyszne jedzonko.składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej, uzyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g kurek2 czerwone cebule6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej2 jajkasól,pieprzmasło do smażenia2-3 łyżki posiekanej natkiPrzygotować kruche ciasto(...)posiekać nożem. Potem dodać jajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić
Monia miesza i gotujeKiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku ;) Zamieniłam przepis na ciasto, bo mam już swoje wypróbowane, gdzie ilość wychodzi mi idealnie na moją formę do tarty o średnicy 23cm. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego(...)masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka 100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka
Czerwona Porzeczkamoże to dziwne, ale pierwszy raz jadłam kurki w śmietanie. W ramach projektu znów wracam do dawnych smaków, więc oto kolejny z nich. Są przepyszne! Wiele straciłam gotując je dopiero w tym roku... Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól(...)pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem i natką pietruszki
Pasja SmakuPisałam już, że uwielbiam grzanki? Pieczywo, coś i ser, to jeden z moich ulubionych zestawów. Tym razem w roli "cosia" wystąpiły kurki. Użyłam sera Taleggio, taki akurat miałam w lodówce, ale można użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera. Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa(...)osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić
Stare GaryKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę(...)drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnyzajrzyjcie tutaj. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na prawdziwe risotto, do którego użyłam ryżu Arborio. Wyszło takie, jakie powinno być: kremowe, gładkie, lekko kleiste.Poza tym, mamy sezon na kurki - świeże, prosto z lasu! Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczniejsze niż produkty mrożone, suszone czy utrwalone w jakikolwiek(...)kurek1 cebula2 - 3 łyżki masła150 ml białego wytrawnego wina400 - 500 ml bulionu warzywnegogarść posiekanej natki pietruszkigarść startego parmezanuszczypta nitek szafranu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Zaczynamy od kurek, które najpierw należy dokładnie wypłukać z piasku, a następnie delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli
W kuchni KatieOstatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom(...)powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy
Kolizje SmakówSkładniki: pół kilograma dyni pół puszki mleka kokosowego sól pieprz 150 gram kurek jedna cebula ząbek czosnku dwa pomidory 50 gram bryndzy 250 ml bulionu szczypta curry łyżka oliwy z oliwek Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko(...)kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe
Mango Papajadawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM !Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę(...)wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny.Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina.Składniki:* 1 szklanka ryżu arborio* 1-2 szalotki* 150 g kurek świeżych* 600-700 ml bulionu drobiowego* 30 g twardego sera, no parmezanu* 1 łyżka masła * oliwa z oliwek* sól* pieprzWykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na odrobinie
kolorowotorcikowoSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty
Mango PapajaSkładniki na 1 omlet – śr. patelni: 28cm Jajko 4 jajka Masło 2 łyżki do omletu Masło 1 łyżka do smażenia Sól do smaku Pieprz opcjonalnie, do smaku Kurki szklanka Czosnek 1-2 ząbki Wykonanie: Przygotować masę na omlet wg tego przepisu: Omlet – przepis podstawowy Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić dobrze oczyszczone […] The post Omlet(...)kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeładniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania 3 jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 200 gram kurek 300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli(...)lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na kolejne 15-20 minut. Gotowe
Mango Papaja