glownie odstrasza ich nabywcow.Otoz nalezy grzyby kilkakrotnie zanurzyc w wodzie z dodatkiem soli.Robie to na sitku do plukania owocow.Po kilkakrotnym zanurzeniu,ze zdumieniem zobaczycie,ze caly piasek z kurek plywa w naczyniu,w czarodziejski sposob spada z grzybow.Nie obawiajcie sie ,ze kurki namokna woda.Swiezym jedrnym kurkom ten zabieg w zaden sposob nie zaszkodzi.Takie czary-mary.Oplukane grzyby przesypujemy(...)kurek1 cebula2 lyzki masla gheesol,pieprzzielony koperek-duzokubeczek smietany kremowki1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Na patelni rozpuscic maslo,wsypac pokrojona w drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic.Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze kawalki.Ja pokroilam wszystkie nozki.Do cebuli dolozyc kurki i dusic pod przykryciem 10-15 minut.Skropic sokiem u cytryny,oproszyc pieprzem.Uwaga!Nigdy nie solimy kurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego koszyk(...)był pełen. U nas kurki pojawiają się już bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklepie, ponieważ nie mamy pewności co z nimi wcześniej robiono. Gorzknienie mrożonych kurek wiązane jest często z długim czasem ich przechowywania. Aby ograniczyć problem nie należy raczej zamrażać kurek na okres dłuższy niż odstęp między końcem poprzedniego, a początkiem kolejnego sezonu na te grzyby. Ryzyko gorzkiego smaku w większym stopniu dotyczy bowiem tych, które leżały w zamrażarce przez(...)wiele miesięcy. Kurki zamrożone bez wstępnej obróbki Jeśli kurki zamroziliśmy bez ich blanszowania, albo wygląd mrożonych kurek kupionych w sklepie sugeruje, że ich producent też tego nie zrobił (co jednak nie zawsze jest łatwe do stwierdzenia), odmroźmy je poprzez zalanie na 3 minuty wrzątkiem. Następnie zalejmy je zimną wodą i ewentualnie oczyśćmy/opłuczmy
Kulinarna PokusaByły już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego(...)następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne 5 minut. (zupę można zmiksować - bo kurki są ciężkostrawne, ale najlepiej smakują w całości jak wyławia się je z talerza) zupę doprawiamy pieprzem
Bon Appetit Małgorzatydłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa.Składniki:1kg piersi z kurczaka0.5kg kurek (ja miałam mrożone)1 duża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka(...)dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone
Walijskie Pichceniestraganach pojawiły się kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje na 2 porcjeCzas przygotowania: 45 minut Składniki: 300 g kurek 200 g gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Kurki dokładnie myjemy w zimnej
Kulinarne przygody Gatitypodgrzybki, prawdziwki i maślaki :) Nigdy nie zbierałam innych grzybów... aż pewnego razu mój chłopak pokazał mi te cudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam, albo robiłam kurki w sosie śmietanowym) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:DSkładniki(...)rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy obraną włoszczyznę i mięso. Do takiego wywary dodajemy kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem
Aga w kuchnilodówce mam trochę kurek, tak więc zrobiłam pyszne pyzy z kurkami :) Resztę kurek muszę zamrozić... a powiedzcie mi, kurki przed mrożeniem gotujecie? Zawszę dostaję ochrzan, po co zrywam takie malutkie kureczki... ale mam to wytłumaczenie: "bo na zdjęciach ładnie wyglądają :)" Składniki: ciasto: 5 większych ziemniaków, 1/2 łyżeczka soli, ok. 10 łyżek mąki pszennej(...)szczypta pieprzu kolorowego, szczypta chilli. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy posiekane na kawałki kurek. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i podsmażamy tak długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę
Aga w kuchniKurki, kurki i jeszcze raz kurki... dzisiaj w mojej kuchni znowu kurki... ale wiecie co... jakoś nie mam ich dość :) A może podrzucicie mi jakieś nowe pomysły co można zrobić z kurkami? :)Składniki: 200 g kurek, 1 jajko, 100 ml mleka, 70-80 g mąki, szczypta soli morskiej Specialite Kamis, szczypta sody, 2 łyżki(...)przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz sody. Jeśli ciasto jest za rzadkie- dodajemy więcej mąki, a jeśli za gęste- to więcej mleka. Maczamy kurki w cieście i smażymy na patelni. Podajemy na ciepło
Aga w kuchniSezon na kurki rozpoczynam u siebie od dziś :) pierwsza moja propozycja to kurki duszone w serkach topionych. Składniki na 2 porcje:kurki - u mnie 2 duże garścitagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy2 serki topione o smaku śmietankowym1 mała cebulaplaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianekświeżo mielony pieprzMakaron(...)gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około 7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatynigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję ślicznych, ale bardzo maleńkich kurek- zbieranych własnoręcznie.No dobra, kurki są i co dalej?I tak w jednej chwili w oko wpadł mi pęczak, z koszyczka spoglądała dynia i... już wiedziałam co dziś będzie(...)pieczenia.Piec 30 min.- aż dynia ładnie się zarumieni (ale nie przypiecze!)Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło, zeszklić.Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min.Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze 2 min., żeby sos zgęstniał.Na koniec dodać pokrojoną
Kraina Miodem PłynącaKolejna makaronowa propozycja z dodatkiem kurek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Uwielbiam połączenia kurek i sosu śmietanowego. Nie ma co ukrywać, jest to dość kaloryczne danie, ale raz na jakiś czas można sobie nie pozwolić na małe grzeszki J Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka(...)dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno. Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy
Mania Gotowaniaznalazłam i .....TO działaaaa!!!! Grzybki pozostały, mimo dziwnych zabiegów jędrne, smak bez zmian. Polecam wszystkim , którzy nie do końca lubią żmudne czyszczenie pędzelkiem. źródło tutajDo dzieła:1. kurki wrzucamy do miski2. posypujemy solą3. zalewamy wrzątkiem4. chwilę mieszamy - kurki wypłyną na powierzchnię, a na dnie miski osiądzie piasek i bród5. łyżką cedzakową wyławiamy kurki z wody6(...)Osuszamy na ręczniku papierowymJeżeli po pierwszej kąpieli zostały nam jakieś brudne kurki - operację powtarzamy. Polecam
Stare Garymała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek(...)trzeba dodatkowo doprawić. Kurki oczyszczamy z piachu (najlepiej za pomocą delikatnej szczoteczki), dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem. Post Krem z kalafiora z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusuche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku(...)ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto wkładamy na 30 minut
Bon Appetit Małgorzaty