Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę
Bon Appetit Małgorzatyporą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki
Bon Appetit Małgorzatyszynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiemSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa
Kuchnia domowa AniMiodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka siekanej pietruszkisok z cytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko + odrobina mlekaSposób przygotowania:1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.5. Smażyć na dobrze
Kuchnia domowa AniDziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry
Kuchnia domowa Animinimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów.Smacznego!!!Źródło: Lepszy smak
Kuchnia domowa AniSkładniki:4 nieduże udka2 marchewki1 porprzyprawa do kurczakawodamąkaśmietanaolej sól, pieprzziele angielskieliść laurowy siekana natka seleraSposób wykonania:1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki
Kuchnia domowa Anitaki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera
Smaczne Zdrowesposób podudzia zachwycą waszych gości. A prosty i szybki sposób ich przygotowania sprawia, że będą one gościć często na waszych rusztach i stołach. Składniki: 8-12 podudzi z kurczaka około 250 gram boczku w paskach (najlepiej wędzonego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka kminku mielonego 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Do przygotowania
naRuszciecebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior
Stare Garyzlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniasię spodobało grillowanie w nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce
Stare Garypokrojone ząbki czosnku, kontynuować smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać 1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku
Stare Gary