kurczaka - 7456 przepisów (strona:335/498)

Sałatka z kurczakiem, winogronem i melonem 199

Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej  Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki

Moja Galeria Smaku
Sałatka z selera i ananasa 214

pisałam wiele razy, ale uwielbiam ananasa! Pewnie też dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć

Moja Galeria Smaku
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 173

czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.  Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!!  Kurczaki wchodzą do akcji, kliknij po świetne przepisy (KLIK) :)   Tradycyjnie zachęcam do zapoznania się z ofertami i promocjami:) SUSHI to proste

Takie tam pichcenie
Salsa z mango i chili 209

bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza

Atlas Smaków
Kilka pomysłów na... 200

tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i brokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie.  Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry

More food, love and dreams
Karkówka z grilla z warzywami 219

zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów. Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy

Kulinarna Pokusa
Zupa kalafiorowa 317

Składniki: 1 mały kalafior cebula kilka ziemniaków 4 skrzydełka natka pietruszki włoszczyzna 4 łyżki śmietany sól i pieprz Opcjonalnie : śmietana (ulubione przyprawy) Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż

The Sweet Damsel
Wywar drobiowy - baza na zupy 229

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny

Atlas Smaków
Zupa z brokułami 220

udko kurczaka pół brokuła pęczek włoszczyzny 2 x ziemniaki jajko do dekoracji sól i pieprz Gotujemy wywar (  TUTAJ ). Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wraz z ziemniakami dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Ugotowaną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce

Atlas Smaków
Zupa z kaszą jaglaną 182

owijamy w koc i trzymamy w ciepłym miejscu przez godzinę. pierś drobiowa włoszczyzna kasza jaglana koperek sól i pieprz Gotujemy wywar (  TUTAJ  ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Atlas Smaków
Zupa z białej kapusty 170

udko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki

Atlas Smaków
Skrzydełka w miodzie 164

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej

Atlas Smaków
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 201

Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa  Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii

Atlas Smaków
Zupa literkowa 'Marta mówi' 199

Marta coś mówi mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć

Atlas Smaków
Mazurek marcepanowy 184

mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy.      SMACZNEGO

Lili w kuchni