kurczak - 40214 przepisów (strona:60/2681)

Szybki kurczak w sosie musztardowym 109

Kurczak w sosie musztardowym z dodatkiem pora i natki pietruszki to szybki i mało skomplikowany przepis na smaczne danie na obiad. Podajemy go z tłuczonymi ziemniakami (tak lubię najbardziej), ryżem lub makaronem. Do tego surówka z buraczków albo kiszonej kapusty – i każdy będzie zachwycony pysznym obiadem. I nie trzeba spędzić pół dnia w kuchni, żeby go wyczarować. Ten aksamitny, lekko(...)pikantny sos śmietanowo-musztardowy smakuje nawet mojemu mężowi, który zasadniczo nie lubi musztardy. Zamiast kurczaka do sosu można dodać jajka gotowane na twardo – też bardzo lubię taką potrawę. Składniki na kurczaka w sosie musztardowym: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos: pół szklanki bulionu drobiowego 180 g śmietany 22% lub 30% 3 łyżeczki musztardy (dałam dwie sarepskiej

e-PrzepisyKulinarne
Domowe Pad thai 189

Domowe Pad thai to przepis zaczerpnięty z kuchni tajskiej. Danie to możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami albo tofu. Wszystko w zależności od naszych upodobać. Danie przygotujemy dosłownie w 20 minut i będzie niezwykle aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie ten przepis… Składniki makaron ryżowy 1 pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 dymka razem ze szczypiorkiem 150g kiełek fasoli mung olej(...)gorącej wodzie. Ok. 15 minut, chyba że przepis na opakowaniu mówi inaczej. Na oleju podsmażamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy ją ok. 15 sekund. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Smażymy go ok. 3-4 minuty. Na patelnię dodajemy pokrojoną dymkę i połowę pokrojonego szczypiorku. Jak składniki się połączą dodajemy jajka i zmniejszamy ogień. Smażymy wszystko ok. 2 minut. Wszystkie składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka kurczaka pieczone 138

Udka kurczaka pieczone z miodem to pyszna, aromatyczna potrawa. Pieczone udka z kurczaka to sposób na prosty i szybki obiad. Miodzio! Wystarczy kurczaka odpowiednio zamarynować i wstawić do piekarnika. Sekretem jest marynata. Udka kurczaka były przed pieczeniem marynowane w słodko-pikantnej marynacie na bazie miodu, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki, wędzonej papryki i oleju. Te udka zostały upieczone w piekarniku(...)zamarynowane udka kurczaka doskonale sprawdzą się na letnim grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Często też przygotowujemy pieczone skrzydełka kurczaka z syropem klonowym , które smakują z surówką z młodej kapusty. Tak pieczony kurczak jest pyszny. Składniki na 3-4 porcje udek kurczaka: 10 udek kurczaka, około 1000 g płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pie z kurczakiem i porem 160

dawna miałam ochotę na zapiekankę z kurczaka i pora . Postanowiłam przygotować ją na sposób brytyjski, czyli zapieczoną pod ciastem francuskim w kremowym sosie. W pierwszej chwili taka zapiekanka może wydawać się mdła, jednak nic bardziej mylnego - pora i kurczaka trzeba po prostu odpowiednio doprawić przyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie(...)bardzie udek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała wyrazisty smak. Myślę, że taka pie z kurczaka z porem , to świetny pomysł na rodzinną kolację na ciepło lub sobotni obiad - ciepła i rozgrzewająca, to takie domowe, komfortowe

Codzienne Gotowanie
Kurczak makhani 147

Kuchnia indyjska jest niezwykle bogata i różnorodna. Każdy region Indii charakteryzuje się nieco innymi rodzajami dań typu curry. Dziś przygotowałam kurczaka makhani , znanego także pod nazwą kurczak maślany , ponieważ słowo makhan w języku Hindi oznacza właśnie masło. Curry maślane, znane pod angielską nazwą butter chicken wywodzi się z Indii Północnych. Jak wskazuje nazwa do przygotowania tego curry wykorzystuje się sporą(...)ilości masła, dzięki czemu sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny.  Przygotowanie kurczaka makhani jest nieco czasochłonne i jeżeli spojrzycie na listę składników to może się zakręcić w głowie od jej długości. Lista składników jest tak długa ze względu na ilość przypraw wykorzystanych do przygotowania domowej mieszanki, w której marynowane jest mięso. Kuchnia indyjska wymaga sporej ilości przypraw

Codzienne Gotowanie
Cordon bleu z kurczaka 135

przygotowaniu a równie smaczny. Przeczytaj mój przepis i zobacz jaki mam patent na panierowanie i smażenie mięsa, z moim sposobem będzie to bardzo proste. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z batatami – sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka(...)kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej CORDON BLEU Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża pierś kurczaka – 2 plasterki szynki – 4 plasterki sera gouda – 1 jajko rozmiar L – 3-4 łyżki mąki – 3-4 łyżki bułki tartej – 300-400 ml oleju do smażenia – 1 łyżka

nietylkopasta.pl
Limonkowy kurczak 116

pikle czosnkowe. Używam ich często do kanapek, mięs, ale są tez świetnym składnikiem marynat i sosów. Dziś do mojej jogurtowej marynaty dodałam sporą ilość limonkowych pikli, dzięki czemu mój kurczak nabrał niesamowitego aromatu. Tak przygotowanego kurczaka możecie usmażyć, upiec lub położyć na grillu! LIMONKOWY KURCZAK PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 2-4 h marynowania ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 4-5 podudzi(...)kurczaka – 200 ml jogurtu naturalnego – 3-4 łyżki pikli limonkowych Patak’s – do podania: ryż, pieczone ziemniaki lub chlebki naan – do podania: kiełki, sałata lub ulubione warzywa, kapary, świeże chilli lub jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z piklami limonkowymi Patak’s i użyj przygotowanej marynaty do kurczaka. Kurczaka odstaw

nietylkopasta.pl
Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara 15301

Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem(...)pappardelle lub tagliatelle. Danie to jest dość sycące i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 czubate łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka 200 g boczku wędzonego w plastrach olej rzepakowy

Kulinarne Przeboje
Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem 196

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki: Składniki na ziemniaki: 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g 2 łyżki oliwy(...)oliwek lub oleju rzepakowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki tymianku Składniki na kurczaka: 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia) 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 250g boczku wędzonego 1 duża cebula – ok. 130g 250g sera mozzarella

Kulinarne Przeboje
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 161

Robiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka(...)przyszła mi do głowy był sos z kurczakiem z dodatkiem musztardy z estragonem właśnie. Jak to mówią pierwsza myśl zawsze jest najlepsza więc nie myśląc dłużej zabrałam sie za robienie potrawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
Kurczak w sosie porowym 17520

Kurczak w sosie porowym – to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Mega soczysty kurczak w kremowym sosie porowym stał się jednym z naszych ulubionych obiadów. Jest tylko jeden problem :) Ja uważam, że sosu jest OK, a mój Mąż twierdzi, ze za mało ;) Tak więc jeśli lubicie duże ilości sosiku do obiadu, to polecam podwoić ilość składników na sos :) Więcej przepisów(...)dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align

Kulinarne Przeboje
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 247

Czerwony jak cegła, rozgrzany jak piec – trzeba go jeść! To tyle parafrazując klasyka Ten kurczak kolor ma iście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu. Ale niech Was nie zwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy(...)zamawiam opakowanie o pojemności 500g. Bez problemu przechowuje się długo w lodówce i jest naprawdę bardzo wszechstronna – czasami nawet doprawiam nią ketchup, jeśli zależy nam na bardziej pikantnych doznaniach Kurczaka do tego przepisu dobrze jest zamarynować przynajmniej 12 godzin wcześniej – mięso zdąży nabrać przed pieczeniem odpowiedniego aromatu. Mimo, że z kurczaka wytniemy tłuszcz i kręgosłup bo będziemy go piec

Karo in the Kitchen
Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 283

Pyszne i proste danie do błyskawicznego przygotowania. Kucharz zrobił kurczaka Marengo dla głodnego Napoleona w pół godziny. Wy możecie go udusić jeszcze szybciej. Czas przygotowania : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Wszystko wskazuje na to, że historia powstania tego dania jest całkowicie bajką. Był czerwiec 1800 r. Pod niewielką wsią Marengo, na południe od Mediolanu(...)polegał na tym, że tabory z prowiantem utknęły gdzieś po drodze. Kucharz wszedł do Marengo, złapał co było pod ręką i w ciągu pół godziny przyrządził legendarną potrawkę z kurczaka w pomidorach z grzybami i rakami. Tyle legenda. Badacze tematu udowodnili, że danie nie mogło powstać pod Marengo, bo nie było tam składników występujących w potrawie, poza tym głośno zrobiło

Niedzielny kucharz
Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem 189

Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem to szybka do zrobienia, smaczna i treściwa sałatka o lekko słodkawym smaku, którą można podać na śniadanie, lunch, kolację czy spotkaniu z przyjaciółmi. Rewelacyjne połączenie kurczaka, ananasa i selera konserwowego zawsze wychodzi bardzo pysznie i każdemu smakuje. Sałatka nie wymaga wiele pracy ani czasu na przygotowanie, dlatego będzie idealna, kiedy poszukujemy efektownej przekąski(...)szybko. Polecam spróbować! Składniki na sałatkę Królewską z ananasem i kurczakiem: duża pierś z kurczaka 5-6 plastrów ananasa z puszki puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera marynowanego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pierzem. Smażymy ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie odkładamy do ostudzenia na ręczniku

e-PrzepisyKulinarne
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 197

Kurczak jest pyszny. Lubię przyrządzać kurczaka zwłaszcza udka z kurczaka . Dzisiaj proponuję przepis na udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym. Uwielbiam musztardę. Zabrałam z Polski kilka słoików, bo jest mniej słodka i ma bardziej wyrazisty smak gorczycy. Szwedzi lubią słodką musztardę i jedynie ostra dijon musztarda spełnia moje wymagania. Ale wracając do kurczaka, udka należy zamarynować przynajmniej na godzinę(...)przed pieczeniem. Będą wtedy aromatyczne i kruche. Do tego przepisu wybrałam duże udka z częścią grzbietową ale można również użyć pałek . Jakie przystawki wybieracie do kurczaka? Przygotowałam ryż na słodko z karmelizowaną cebulą i rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują. Uwielbiam skórkę z kurczaka, przesiąkniętą przyprawami

codojedzenia