kurczak - 40714 przepisów (strona:2260/2715)

Naleśniki otrębowe 193

przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
,,Tajszczyzna,, po rosole 206

Został mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na

Buniabaje w kuchni
Tymiankowy ryż na bulionie 203

chodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron

Buniabaje w kuchni
Ryż a'la pilaw z gotowanym indykiem 291

Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż

Buniabaje w kuchni
Kotleciki pół-drobiowe 413

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy

Buniabaje w kuchni
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 329

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z

Buniabaje w kuchni
Chicken Curry wg Buni 347

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta

Buniabaje w kuchni
Zmęczone udka i coś jeszcze 343

Dopadło mnie ,,leniwe zmęczenie" związane z niedoczynnością tarczycy ( bardzo duża i wrednie osłabiająca). Podejrzewam , że nie ja jedna tak mam z różnych powodów. Podpowiadam jak

Buniabaje w kuchni
Papryka na parze z musem marchewkowo-ziemniaczanym 244

Nadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w potrawce groszkowo-ziemniaczanej 246

Jednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 215

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki

Buniabaje w kuchni
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami 206

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Prawie cordon bleu ( bez szynki ) wg Buni 424

pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką. Ale co mi tam - zrobiłam bez .Tyle , że oryginał to nie był. Zjadł - nie narzekał

Buniabaje w kuchni
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 199

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka ,,leniwca " 2 389

Tym razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam marynatę i natarłam nią skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania