miski , zalewamy pesto . Składniki na obiad :) ok 1,5 szkl ryżu długoziarnistego 1 cebula- poszatkowana 2 łyżki masła 100 ml białego wina ok 600 ml bulionu z kurczaka sól Wykonanie: Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy gaz I dusimy ok 15min, jeżeli jest za mało bulionu podlewamy
Smaki Edytyseler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze
Smaki Edytywiecie że kuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól(...)pieprz 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka. Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew
Smaki Edytymusztardowo-klonowy stał się rewelacyjnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu. Kurczak z pieczonymi ziemniakami I sosem....mniam..mniam...palce lizać Zaczynamy: 1 musztarda Dijon-220 gr 220 ml syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn 200 ml śmietany 2 łyżki mąki Wykonanie I: - z sosu po upieczonym kurczaku Sos przelewamy do rondla. Rozrabiamy resztę składników. Dodajemy
Smaki EdytyJuż Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchnimonotonne .Albo pomidorówka albo sznycle. Trzeba zatem coś kombinować by się to nie znudziło. Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami. Czas :30 minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz
Buniabaje w kuchniMięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam
Buniabaje w kuchniOczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym ( ok. 400 g - kupuję Heinza ) przyprawa Jarzynka olej do smażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić
Buniabaje w kuchnitwego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody
Buniabaje w kuchniposiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchnipomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta
Buniabaje w kuchniPrawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym
Buniabaje w kuchniZmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie
Buniabaje w kuchniGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet
Buniabaje w kuchniPracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu obrać drobne kawałki mięsa i zrobić farsz , a potem lepić pierożki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni