n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera(...)racji podatności na pleśń na pergolach. Nos przyjemny owocowo - kwiatowy (wiśnie, fiołki). W ustach niezbyt skoncentrowane. Proste codzienne wino do picia już i teraz najlepiej z lokalnymi wędlinami i serami. Trzy kieliszki Gambero Rosso przyznane temu winu są według mnie nieco na wyrost. Meran Burggrafler - Graf von Meran Meraner Schickenburg Alto Adige DOC 2013 100% Schiava. Winogrona pochodzą z idealnego
królestwo garówpodzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie
karmelowyFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem. (function
Kuchnia DanusiPrzedstawiam dzisiaj przepis na niezwykle łatwe, szybkie danie po męczącym dniu pracy. Grillowana i chrupiąca quasedilla nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie(...)porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane lub pokrojone na plasterki 4 duże tortille 1 szklanka sosu BBQ, gotowego lub zrobionego własnoręcznie 3 szklanki startego sera żółtego 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1/4 szklanki posiekanej dymki ze szczypiorkiem 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry Przygotowanie: Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10 sekund, dzięki czemu
karmelowybardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych(...)osuszone liście bazylii, czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem. Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy
Bon Appetit MałgorzatyTradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie. SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka, marynata staropolska , sól, pieprz Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole, pieprz, papryka słodka w proszku, 2-3 łyżki startego startego sera, Panierka
słodki brateklodówce leżała za to sałata lodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka(...)puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić i usmażyć w przyprawie gyros. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Sałatę lodową porwać palcami. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać keczup
Kto ugości moich gości?wczorajszego obiadu. Przepis na niego znajdziecie TUTAJ . Potrzebujemy: 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1 cześć kurczaka po gospodarsku 2 jaja olej lniany 3 łyżki oleju rzepakowego ser żółty sól i pieprz Kurczaka kroimy w paski. Pomidora kroimy w kosteczkę. Jajka sadzone smażymy z 2 stron na oleju rzepakowym, doprawiając je pieprzem i solą. Ser ścieramy na tarce
MamaOskarkapomidory, pokrojone w drobną kostkę 1 papryczka chilli, drobno posiekana 100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 100 g startego sera żółtego 4 tortille, pokrojne w trójkąty olej do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj kurczaka ze słodką papryką, ostrą papryką, kminem rzymskim i 1 łyżką oliwy. Dopraw solidnie solą i pieprzem, wymieszaj i włóż do lodówki(...)sokiem z 1 limonki, solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp pietruszką i wymieszaj. Wyłóż na talerze i posyp startym serem. W międzyczasie rozgrzej na drugiej patelni olej i podsmaż kawałki tortilli do chrupkości. Wyłóż tortille na talerze z kurczakiem i podawaj z przygotowaną salsą i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! English version Spicy chicken fajitas (4 servings) Ingredients: 4 single
karmelowyOdmieniona klasyka. Soczysty kurczak duszony w pieczarkach i marchewce z dodatkiem nowości Lactimy sera topionego truflowego. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka 500 g pieczarek 1 duża marchew 4 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy 1 cebula ser topiony Lactima Truflowy sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kuczaka oczyszczamy, zdejmujemy skórę, myjemy i osuszamy. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka (160g), 125g startego sera żółtego, 4 łyżki kukurydzy, 3 plastry ananasa z puszki, sól, pieprz, olej, 1-2 placki tortilli. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowie placka tortilli (lub na dwa placki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym
W kuchni u Monikiciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni(...)kroimy w plastry. 3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona. 4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki. 5. Na cieście układamy po kolei plaster cukinii, bakłażana, piersi z kurczaka, suszonego pomidora. Proces powtarzamy do wykończenia składników. Polecam układać je po okręgu
Mój Smak na Życiepyszna propozycja na dzisiejszy obiad. Treściwa, dobrze przyprawiona i niezwykle kolorowa zapiekanka gyros. Jeśli jeszcze nie jadłeś spróbuj :)3 woreczki ryżu300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego1 duża cebula6 średniej wielkości ogórków konserwowychkilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyrosolej rzepakowy do smażeniaSos:3 łyżki ketchupu3 łyżki majonezu3 łyżki śmietany
Krokusowy Domcielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę,czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Idealnie pasuję także do kurczaka, kwaśnej śmietany, sera i wszelkich potraw jajecznych. Dodajmy go 15 minut przed końcem gotowania, gdyż zbyt długo gotowany wydziela gorzki posmak. Jak uprawiać estragon? Estragon sadzimy na początku kwietnia. Ziemia powinna
Dominacja smakukoktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię