kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie z mięsa, ewentualnie podlać ciutkę wody. Kurczaka wyjąć i odłożyć. Patelnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. 2. Mieszankę chińską wrzucić na patelnię i podlać sokiem z ananasa. Dusić aż warzywa zmiękną (nie powinny się rozgotować) około 10 min. Dodać(...)wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego
Mama z miastamoże mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy(...)lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpołączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego(...)patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy z bagietką lub ryżem i surówką. Źródło
Smaki Na Talerzumoże mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy(...)lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka adobo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę lat temu w Barcelonie. I ten smak bardzo dobrze zapamiętałam. Po powrocie z mamą próbowałyśmy zrobić własną wersję, ale to jednak nie było(...)duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ szklanki białego wina kilka nitek szafranu opakowanie krewetek lub innych owoców morza 200g ryżu arborio szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa
Healthy food explorermasz pomysłu na szybki,smaczny obiad....Podaję gotową receptę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka lub inna) ok 100 g sera gorgonzola ok 1-2 łyżki sera mascarpone(opcjonalnie) ok szklanka mrożonego (w sezonie świeżego)zielonego groszku. Kilka suszonych pomidorów ok. 200 ml białego,wytrawnego wina troszkę oliwy do smażenia(...)zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii
Kopystką po garachmięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym(...)pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami :) Smacznego
Walijskie Pichceniełyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i porcjami drobno (jak najdrobniej) siekamy. Siekamy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Oliwki kroimy w cienkie półplasterki. Mięso łączymy z dwoma jajkami, czosnkiem(...)być już gotowe. Na koniec możemy zabielić sos dwoma łyżkami śmietany. Śmietanę hartujemy najpierw kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero dodajemy do całości. Podajemy na ciepło np. z brązowym ryżem lub kaszą, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Ratunku obiadzupie dużo warzyw i zagęszczanie w treściwy i wartościowy sposób , np.: ziemniaki na koniec gotowania zupy lekko rozgniatam widelcem lub ubijakiem do warzyw. Czasami jest to jakaś kasza, ryż, drobny makaron, strączki lub pomidory z puszki, ewentualnie sama śmietana/jogurt naturalny. Wolę pomijać zagęszczanie zupy mąką, bo tego nie lubię. W każdym razie zasmażana zupa z tortellini jest taka(...)moja opinia. Drób jest oczywiście tańszy, przez co też częściej wybierany jako podstawa zupy, również przeze mnie – i dobrze, warto mieć zawsze w zamrażalniku chociaż udko z kurczaka, wtedy i pomysł na zupę się znajdzie . Jeśli szukasz pomysłu na prostą ale niecodzienną zupę, to tutaj masz kilka propozycji: Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo Kremowa zupa tortellini
Słodkie Gotowaniedelikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia - odrobina mąki - przyprawy: sól, pieprz - opcjonalnie: suszona natka(...)smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :) Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką! Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówosoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty(...)tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: to dobry
Proste-przepisy.pljedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej, do którego często wracam. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje, to jakże proste i aromatyczne danie. SKŁADNIKI: (2 porcje) 2 piersi z kurczaka, ok. 300 g 80 g orzeszków nerkowca 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka Szczypta sproszkowanego chilli/ płatków chilli/ lub połowa świeżej, czerwonej papryczki chilli - opcjonalnie(...)zwiększyć objętość sosu i jeszcze raz wszystko przesmażyć chwilę, aby każdy składnik pokryć sosem. W razie potrzeby dodać więcej wody i sosu sojowego. Podawać od razu z ugotowanym ryżem, najlepiej jaśminowym
Calzonella.comprzyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie drób w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi.Pracy przy przygotowania potrawki z indyka za dużo nie ma . Polecam przepis na klasycznego kurczaka w potrawce. Składniki: filet z piersi indyka ok. 600 g 1 marchew 1 pietruszka 1/8 szt. selera 1 cebula 1 liść laurowy 2-3 sztuki ziaren ziela angielskie Sól i biały pieprz(...)cukrem, oraz białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego! The post Indyk w potrawce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię