usmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni się w gęstą glazurę pokrywającą mięso. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkurczaka z mleczkiem kokosowym. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw. proponuję przed pokrojeniem chili , usunąć z niej pestki. Curry idealnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku
Gosia gotujeznowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam
Zgrabne Gotowanieukładamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny
Fabryka pomysłówformie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto z zielonym groszkiem i marchewką. Składniki: *50 dkg piersi z kurczaka *15-20 dkg pieczarek *1 cebula * 2-3 łyżki gęstego
Pieprzyć z Fantazjąformie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto z zielonym groszkiem i marchewką. Składniki: *50 dkg piersi z kurczaka *15-20 dkg pieczarek *1 cebula * 2-3 łyżki gęstego
Pieprzyć z Fantazjąbędziecie najedzeni do syta Aby sos był bardziej wyrazisty, dodałam do całości dania odrobinę ostrej papryki oraz natkę pietruszki, które podkręcają smak tego prostego dania. Kurczaka w sosie śmietanowym możecie podawać z makaronem, kaszą, ryżem – niech wyobraźnia Was nie ogranicza Jeżeli chcecie podać sos śmietanowy z makaronem, pokrójcie kurczaka w kostkę, jeżeli zaś planujecie podać go z ziemniakami
Kuchnia Bazyliiminut, czyli szybki obiad lub lunch. Jest to smażony kurczak z mango z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili. Podałam go z zielonym ryżem . Taki zestaw zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie. Smażony kurczak z mango Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki 1 łyzka olwiy sól pieprz ostra papryczka w proszku(...)Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki
KukuleczkiButter Chicken... Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka. Aksamitny, maślano-pomidorowy sos. Całość aromatycznie przyprawiona. Podany ze smażonym ryżem po indyjsku . Zapraszam! Składniki: Mięso i marynata: 500 g filetu z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala(...)masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty. Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać. Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny. Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych proporcji wychodzi
Gospodyni Miejskapiersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części, bo reszta i tak chciała dodatkowo ryż) brokułowe tabbouleh. Uwielbiam tabbouleh, a że miałam(...)tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować
codojedzeniaząbki czosnku posiekane 1/2 szklanki wody Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu. Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw. Do tej samej patelni dodaj(...)dosmażony. Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem. Smacznego! English version Kurczak Kung Pao (4 servings) Ingredients: 500 g chicken breasts cut into 2 cm pieces salt and pepper 1 tbsp cornstarch 3 tbsp vegetable
karmelowy