kurczak z rt - 6008 przepisów (strona:245/401)

Gulasz z serc z indyka 347

indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba

Kulinarna Pokusa
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2453

mieszam z łyżką majonezu. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej w towarzystwie grillowanych piersi z kurczaka i opiekanych na patelni grillowej tostów czosnkowych. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Letnia sałatka z fasolką, cukinią i sosem cezara 133

Sałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami

Milion Smaków
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 180

ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną

Milion Smaków
Kurczak Tikka Masala 140

mnie wspaniałymi aromatami, kolorowymi daniami i różnorodnością smaków. Lubię jadać w dobrych, indyjskich restauracjach i od czasu do czasu przygotować coś z tego klimatu w swojej kuchni. Przepis na kurczaka Tikka Masala znalazłam w książce Jamiego Olivera. Od razu spodobała mi się wielorakość wykorzystywanych składników oraz ciekawe ich połączenia. Przepis zmodyfikowałam dostosowując go do posiadanych składników oraz swoich preferencji

Milion Smaków
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 204

wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie dodać do kaszy, przyprawić do smaku, posypać zieleniną

pieprzny smaczek
Kotlety drobiowe 210

już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego sera mozzarella  1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso

W kuchennym oknie Ewy
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 353

porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać

Kto ugości moich gości?
Golonka z indyka pieczona z warzywami 219

Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość

Poezja smaku
Tortilla z mięsem mielonym 242

radę i z pustą lodówką groszek i fasola z puszki, mielone odnalezione w zakamarkach zamrażalnika... co wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia,  zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego.  Składniki  4 gotowe placki tortilli  30 dag mięsa mielonego 2 cebule  1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku

Kuchenne aromaty
Zapiekanka gyros po mojemu 268

ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)   1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować

Kto ugości moich gości?
Gulasz Kaspijski 197

miało miejsce w okolicach Morza Kaspijskiego bardzo bardzo bardzo dawno temu) Danie bardzo aromatyczne, na słodko, proste w przygotowaniu :) Składniki (obiad dla 4 osób): - 0,5 kg piersi z kurczaka (zamiennie: udziec z indyka lub pierś z indyka) - 150 g suszonych śliwek (ja kupuje paczkowane) - 3 woreczki ryżu białego - 1 cebula - 2 ziarenka ziela angielskiego - 2 listki laurowe - przyprawy: pieprz

upichcona
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 203

Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy

upichcona
Najlepsza surówka do chińszczyzny 196

Blueberry Corner by "jagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza surówka do chińszczyzny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pieczony antrykot wołowy 353

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej

Plate of Joy