nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej kurczęcej piersi. Żeby po upieczeniu nie było nudno i mdło – dodatek marynowanego zielonego pieprzu i suszonych pomidorów podbije wszystkie smaki. Jest pysznie! Piersi kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie odcinamy im tzw. polędwiczek, zostawiamy piersi w całości. Dociskamy pojedynczo każdą z kurczęcych piersi ręką do deski i kroimy w poprzek na dwie w miarę równe połowy(...)włączonym termoobiegiem, a jeśli termoobiegu w Waszym piekarniku brak – pieczemy roladki w 190⁰C przez 35 minut. Upieczone roladki wyjmujemy z piekarnika, dajemy im 5-6 minut odpoczynku i podajemy. U nas na talerzach tak naszykowany kurczak wylądował w towarzystwie wiosennej sałatki ziemniaczanej, na która przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 3 małe porcje lub 2 większe 600g piersi
Karo in the Kitchenmąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka cukru Farsz z kurczakiem: 400 g piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku(...)dodawać jej tyle aż ciasto będzie odchodzić od rąk), jajko, rozczyn, roztopione i ostudzone masło. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę. Piekarnik nastawiamy na 190*C - 200*C Mając tyle czasu możemy zrobić dwa nadzienia. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia
W Moim Magicznym Domudużą ilością cebulki i czerwonej papryki. Do przygotowania w mniej niż pół godziny, ze składników, które często mamy w lodówce. Warzywa i mięso można pokroić dzień wcześniej, a kurczaka dodatkowo zamarynować w przyprawach. W kolejnym dniu wystarczy chwilę wszystko podsmażyć i kilka minut pogotować w małej ilości bulionu z koncentratem pomidorowym. Na koniec lekko zagęścić mąką rozprowadzoną(...)coleslaw lub mizerią z ogórka. Można podgrzewać lub na gorąco przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić i zapasteryzować (20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu). SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 duży filet z kurczaka (250 g) 10 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka gorącego bulionu 1 łyżka
cool and mintykalafiora. Pozostałe części pozostałyby niewykorzystane, gdybym nie zrobiła posiłku dla rodziny. Wolałabym wykorzystać wszystkie produkty w 100%. Po trzech dniach przestałam używać piekarnika. Uważam, że nieekonomicznym jest włączanie piekarnika na godzinę dla upieczenia jednej porcji posiłku. Posiłki przygotowywałam na patelni, bez dodatku tłuszczu lub używając go niewiele. Po czwartym dniu konsultowałam się z dietetyczką w celu wprowadzenia zmian w jadłospisie(...)burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczaka. Włożyć da żaroodpornego naczynia i wstawić na ok. 45 min do rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraczki: buraczki ugotowane, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja użyłam botwinki
Kucharzycagodziny w sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się za pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę
Niedzielny kucharzświeżym powietrzu. Jeśli jednak pogoda nie dopisuje, a macie ochotę na fajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy(...)połówki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pllubimy i co akurat mamy pod ręką. Ja zrobiłam je w klasycznej wersji z papryką, kiełbasą i pieczarkami i upiekłam w piekarniku. W sezonie letnim można je upiec na grillu, będą także pyszne. Składniki: duży filet z kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz przyprawa do kurczaka ząbek czosnku Czosnek przecisnąć(...)plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Piec w piekarniku w 200*C około 15-20 minut lub na grillu z obu stron przez kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawypróbujecie ten przepis u siebie. Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek(...)mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski. Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać
Garniec MagalieLekko słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste skrzydełka z kurczaka. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko sos sojowy, pieprz i cukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej
Ugotowaćwczorajszy niedzielny obiad kilka osób (a z rodzinami to właściwie kilkanaście!) jadło tego samego, przepysznego kurczaka. A to za sprawą dwóch osób oraz kolejnego naszego ulubionego przedsięwzięcia, jakim jest wspólne gotowanie. ;) A te dwie osoby to Jamie Oliver, autor receptury oraz Ola, która zaproponowała(...)przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam! Jest po prostu rewelacyjny. Na pewno powtórzę go kiedy będę mieć gości i Wam polecam zrobić to samo
Kuchnia Prezydentowejmamy pod reka i zawsze będzie smacznie. Do farszu tym razem wykorzystałam pora. Roladki upiekłam w piekarniku pod pierzynką z mozzarelli. Jako dodatki do roladek podałam puree z selera i surówkę z marchewki i rzepy . składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 1 cebula 300 g pora, biała i jasnozielona część sól ziołowa tymianek pieprz 1/2 szklanki białego(...)Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroopdorne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C
Monia miesza i gotujezwarta masa, z której będzie można formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów
Sajkofanka smakusmażenia Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe sól, pieprz Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Sałatę lodową szatkujemy(...)ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tortille: Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Na środku każdego placka wykładamy sałatę lodową, a na niej ogórka, pomidora, usmażonego kurczaka, ser feta oraz czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem tzatziki i składamy tortillę - najpierw składamy do środka dół tortilli, a następnie boki. Dolną część
Kuchnia MagdaLenysmażenia Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe sól, pieprz Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Sałatę lodową szatkujemy(...)ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tortille: Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Na środku każdego placka wykładamy sałatę lodową, a na niej ogórka, pomidora, usmażonego kurczaka, ser feta oraz czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem tzatziki i składamy tortillę - najpierw składamy do środka dół tortilli, a następnie boki. Dolną część
Kuchnia MagdaLenySzaszłyki mogą być pieczone w piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone(...)części i oddzielamy pojedyncze warstwy, następnie doprawiamy olejem i tą samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone
IMPRESJA SMAKU