pominąć. Przepis na paelle to luźna formuła, w której mieszczą się różne produkty i ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Składniki: 100 g chorizo, pokrojone w plasterki 250 g piersi kurczaka, pokrojona w kawałki ośmiornica, wcześniej ugotowana* 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone(...)chorizo i chwilę je obsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodajemy czosnek, cebulę i seler naciowy. Dodajemy łyżkę oliwy, pomidory i cukinię i smażymy dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy (paprykę i kurkumę, sól, pieprz), mieszamy. Po chwili wsypujemy ryż i podsmażamy
Smakowity Blog Kulinarnywychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;) 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g) 2 cebule około 8 suszonych śliwek 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. powideł śliwkowych 3 łyżeczki cukru słodka papryka mielona sól Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie(...)cukier, ocet oraz 3/4 szkl. wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę
Smaki Na Talerzuautora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska(...)mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej). Przygotowujemy dip. Owoce awokado kroimy na pół
Smakowity Blog Kulinarnykrólika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia selera 2 ząbki czosnku 2 jajka pół szklanki suszonych grzybów 1 łyżka majeranku słodka i ostra papryka do smaku pieprz sól Przyprawy(...)łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę
PatiGotujewyrzeczeń, a wręcz przeciwnie łatwa, lekka i przyjemna. Podzielę się z Wami jednym przepisem tak na zachętę... Kurczak pieczony z warzywami z woka. Przepis na 2 porcje. Składniki: - 300 g małych udek lub bakłażana w wersji wege - 1 czerwona cebula - 2 kolorowe papryki - 2 łodygi selera naciowego - 300 g brokuła - 2 ząbki czosnku - 1 cukinia - 1 kawałek pora - sól kłodawska(...)wymieszaj. Rozgrzej wok, wlej oliwę, dodaj posiekany kawałek imbiru i wrzuć warzywa. Smaż ok 5 minut, ciągle mieszając, na koniec wsyp sezam i wymieszaj.Podawaj warzywa z upieczonym kurczakiem. Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem
Apetyczna babeczkabardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku(...)przynajmniej 2 godziny. Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut. Po około 5-6 minutach, szaszłyki obracamy na drugą stronę. Aby pierś z kurczaka była soczysta, żar w grillu musi być niewielki. Smacznego
Smak mojego domunowych dań degustowanie. Składniki: 3 szt. filetów z kurczaka, 200 g mielonej wołowiny, 250 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego półtłustego, musztarda sarepska Roleski, 3 – 4 garście świeżego szpinaku, ok. 25 – 30 szt. oliwek zielone cale bez pestek, ok. 800 g młodych małych ziemniaków, 2 duże czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 2 – 3 marchewki, 1 młoda cukinia, pieprz czarny świeżo mielony(...)chili, doprawiamy solą i mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki pietruszki, mięty i przykrywamy folią. Obrane marchewki kroimy po skosie na plasterki, cebulę w ósemki, paprykę w paski, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, dodajemy trawę cytrynową, lubczyk, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy
Moniki Smakołykiboczku, pokrojone na małe kawałki 1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka 4 szklanki bulionu z kurczaka ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę(...)kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około
Stare Garysosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę(...)godziny często mieszając. Jeśli nie zużyjemy naraz sosu możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego :) Świetnie sprawdzi się do kurczaków w chrupiącej panierce
Moje Kuchenne Rewelacjetego dania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 2 pomidorów, 1 ogórka, 1 czerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego, 3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)słodkiej mielonej papryki, jedną łyżeczkę suszonego oregano, jedną łyżeczkę suszonego tymianku, jedną łyżeczkę suszonego rozmarynu, jedną łyżeczkę granulowanego czosnku, jedną łyżeczkę suszonej cebuli, jedną łyżeczkę suszonych nasion kolendry, pół łyżeczki białej gorczycy, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość utarłem do uzyskania przyprawy o dość jednolitej konsystencji. Piersi kurczaka umyłem i oczyściłem
Wyprawy kulinarnepierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody lub wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt(...)łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon
Tajskie smakigranulowany 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta METODA: Skrzydełka umyć, oczyścić. Odciąć lotki, resztę podzielić na dwie części. Przyprawić solą, chili, czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. W cieście umieścić kawałki kurczaka i najlepiej odstawić do lodówki
Kuchnia Pauletteszupa powinna wam posmakować. Co nam trzeba? 100 g czerwonej soczewicy 200ml koncentratu pomidorowego 2 litry wody pierś z kurczaka- 300g mała cebula 2 marchewki| 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy i curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, soli i pieprzu 3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie do posypania zielenina Robimy! Pierś gotujemy z marchewką w wodzie. Pół
Latosiowydomciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze
W garach u Gosipolecam Wam przygotowywać takie pudełeczka dla siebie nawzajem ;) Śniadanie: Jogurt jagodowy i truskawki Lunch: Miska rozmaitosci: Pierś z kurczaka pieczona w przyprawie jerk, podana na ryżu z różnymi dodatkami, to co miałam pod ręką (pomidorki, rzodkiewki, ogórek kiszony, buraczki, papryka). Jednym słowem danie idealne na czyszczenie lodówki ;) Smacznego
Codzienne Gotowanie