antyoksydantów, działa orzeźwiająco na organizm, ponadto usprawnia metabolizm. Więcej info na www.sotinatural.pl SKŁADNIKI: - 2 szt tortilli - ogórek zielony - bazylia - oregano - pomidor malinowy - czerwona papryka - sos tatarski - czerwona cebula - pierś z kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą. Układamy kawałki gotowego mięsa
SMYKWKUCHNIgrubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie(...)sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy wok lub garnek, wlewamy olej
ladykitchenprostu zjeść w domu. Czego chcieć więcej? Składniki 70 g kaszy gryczanej białej 200 g piersi z kurczaka 150 g brokułu 25 g świeżego szpinaku 80 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany Przygotowanie Kaszę gryczaną białą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy pod przykryciem(...)minut, aż będzie odpowiednio miękki (wrzucamy do wrzątku, a czas liczymy od ponownego zagotowania się wody). Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Oczywiście możesz użyć innych przypraw, które lubisz. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez około 10-15 minut, do momentu odpowiedniego zarumienienia
Programista w kuchniSkładniki: 1 duży brokuł 1 opak. kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 ogórek szklarniowy 1 garść świeżej natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać(...)poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć z warzywami. 6. Dodać podsmażone mięso. 7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze
A Ty Smakuj MnieZwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej
VioletoweKucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na najlepsze skrzydełka! W marynacie z miodu, ostrej papryki, ketchupu i sosu sojowego. W smaku są
Marta GotujeDomowa kostka rosołowa (jeśli się nie ma domowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku. Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną(...)zeszkli, a nawet chwilę dłużej – by zaczęła się karmelizować. Gdy cebulka jest gotowa na patelnię wlewamy wodę, w tym momencie też doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy
Jak gotować i nie zwariowaćostra papryka w proszku sól, pieprz olej Dodatkowo: ryż Pierś pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem i obiema paprykami). Cebulę (pokrojoną w piórka lub drobno posiekaną) zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić) i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Banana pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić
Di gotujemakaronem Lekkie i szybkie danie, które jesteśmy w stanie zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia składniki dla czterech osób 500 g piersi z kurczaka 500 g makaronu 1 cukinia 1 niewielki por 1 papryka 1 bakłażan 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)zeszklonego pora dodajemy, drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy minutę i dodajemy mięso kurczaka. Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron. Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, c ałość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez trzy, cztery minuty
Miód i pieprzktóry proponuję treściwą zupkę jarzynową z niespodzianką dla mięsożernych;) Zupa jarzynowa pod chmurką Składniki: 1 szt filet z kurczaka 1 szt jajka 1 szt porcja rosołowa(...)warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka. Mięso z kurczaka mielemy, dodajemy przyprawy wg uznania: vegetę, curry, pieprz, posiekany świeży tymianek, jak również żółtko jajka i ubitą pianę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 750 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka wędzona natka pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz(...)mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję
wesoła kuchniapuszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki(...)cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na drobnych oczkach lub również drobniutko siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju
Ratunku obiadskładnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto jesteśmy zaprowiantowani na wiele(...)listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego 1 ząbek czosnku starty(...)sera camembert SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE KURCZAKA myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Doprawiamy z obu stron solą i czarnym pieprzem, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety. Świeży SZPINAK
cool and minty