gwarantuję Wam sukces obiadowy ;) Składniki: * 1 kg pałek z kurczaka * 400 ml ketchupu (użyłam pikantnego) * 100 ml płynnego miodu * pół łyżeczki ostrej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki soli Wykonanie: W misce wymieszać ketchup z miodem i przyprawami. Do marynaty dodać pałki z kurczaka, wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso odstawić
Zrób to smacznieEfekt mi się spodobał. Składniki -op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu) -2 łyżki ziół prowansalskich -3 łyżki oliwy -sól, pieprz, ostra papryka -zielona pietruszka do przybrania Przygotowanie Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut(...)rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Źródło: Hortex Smacznego
Zielona Kuchniapromocyjnej cenie można zakupić tutaj. Składniki: * około 1 kg piersi z kurczaka * 3 łyżeczki żelatyny spożywczej * 1,5 łyżeczki soli peklowej * pół łyżeczki ostrej papryki * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka * 2 łyżeczki mieszanki przypraw John * 100 ml wody Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski
Zrób to smaczniedomowe, zdrowsze i mniej kaloryczne wersje hamburgerów, frytek czy pizzy :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka płatki kukurydziane mały jogurt naturalny jajko rozmiar M czosnek granulowany pieprz, sól papryka słodka odrobina chilli Piersi kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami, zalewamy kawałki kurczaka, mieszamy, tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty
Czerwona Porzeczkafiletu drobiowego (nieduża podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając
Mechanik w kuchniczasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka
Mama Gotujewędlina jest o niebo lepsza od wszystkich kupionych w sklepie. Jest bardzo smaczna, delikatna i krucha, a do tego zdrowsza. Serdecznie polecam. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka wędzona pieprz ziołowy sól przyprawa do drobiu łyżeczka oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon tłuszczu czy chrząstek. Oba kawałki oprószamy z obu stron przyprawami
e-PrzepisyKulinarnegrupy B, wit. PP,wapnia i żelaza. Dziś pomysł na wspaniałego kurczaka z curry i ananasem. Zapewniam, że to świetne połączenie ! Składniki: -pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki -pół puszki ananasa -sok z ananasa -przyprawa curry, oraz odrobinę przyprawy do kurczaka i ziół prowansalskich -torebka brązowego ryżu -pietruszka -sól i pieprz Przygotowanie: 1.Kurczaka kroimy
Zdrowo kolorowo lifestylowonaszego jadłospisu. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego(...)degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili do niego pastę curry oraz masło orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około
W mojej holenderskiej kuchnipojedyncze filety z kurczaka 3 duże różyczki brokuła 60 g szynki długo dojrzewającej 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 4 duże łyżki jogurtu 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: Brokuły gotujemy(...)zmiękły, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy każdą pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy kaparami, umieszczamy brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy
Symfonia smakowaDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g) 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować(...)Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę
Bulliokoniecznie musi wypróbować tego przepisu. Przygotowanie całej potrawy trwa mniej niż pół godziny. To naprawdę niewiele za tak fantastyczne danie! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka bez skóry 1 duża czerwona cebula 1 duża papryka lub 2 małe 2 ząbki czosnku w łupince 400 g makaronu wstęgi 4 łyżki zielonego pesto 200 g niedużych pomidorów 50 g koziego sera(...)łyżki oliwy z oliwek Piekarnik włączamy na 200 stopni - góra / dół. Kurczaka kroimy na małe kawałki, cebulę na ósemki, paprykę w grubą kostkę i wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Dorzucamy czosnek w łupinkach, sól, pieprz i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu. Pomidory siekamy w zgrabne ósemki lub ćwiartki
Kuchnia od dwojgaDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki(...)sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów
karmelowysera żółtego 1/2 papryki słodkiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cząbru sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą pieprzem i papryką. Wymieszać i usmażyć na oleju na kolor złoty. Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Na dno naczynia do zapiekania ułożyć połowę ugotowanego makaronu, a następnie kurczaka
O kuchni z uczuciempatelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym
Alutka-GotujeSkładniki: * ryż 100 g * słonecznik łuskany 150 g * filet z kurczaka 2 sztuki * kukurydza 220 g * dwie papryki czerwone * majonez 4 łyżki * przyprawa do gyrosa * sól * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę posypujemy przyprawą gyros i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Słonecznik prażymy z odrobiną soli(...)suchej patelni przez kilka minut aż się zarumieni. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski wsypujemy ryż, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Kolejno dodajemy słonecznik i usmażone kawałki mięsa. Na koniec dodajemy 4 łyżki majonezu i mieszamy. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania kanału
Kulinarne przygodySmak podkręca remulada duńska i rozmaryn. Danie podałam na głębokim talerzu od PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark (klik) 300 g makaronu penne Filet z piersi kurczaka kroimy w drobna kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą(...)kurczaka i rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Dokładamy wszystko do mięsa. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Sos remulada duńska mieszamy ze śmietaną. Przelewamy na patelnię. Wszystko mieszamy, podlewamy delikatnie wodą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy z kurczakiem
VioletoweKucharzenieSuper pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka
Pobite gary Barbarypęczka pietruszki zielonej - 1 mała papryka ( u mnie odmiana blondy) - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona) - kilka liści sałaty - 1 mały podwójny filet z kurczaka - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki chili w proszku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/5 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały(...)pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate. Warzywa: Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać
kawawszklancepracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała kapusta pekińska papryka czerwona przyprawa gyros keczup majonez Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia. W misce układać warstwami: kurczaka, warstwę keczupu, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki pokrojone w kostkę
Pasja Smaku