ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki
Kto ugości moich gości?Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego
UgotujmyTo.plpieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego
My Culinary Artporcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) Pamiętajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów
OstryKęszrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów
OstryKęsmięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Ogórki natomiast ścieramy na grubych oczkach tarki. Bulion zagotowujemy, dodajemy czosnek, ziemniaki i pietruszkę, podgotowujemy jakieś
Ratunku obiadpomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: ugotowany makaron nitki z poprzedniego obiadu, około połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki
czarrna od kuchniocet.Obrac cebulę,pokroić drobno w kostkę,dodac do potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem i ziołami suszonymi lub świeżymi ,ponownie włożyć mięso,podgrzać.Podawać z kaszą kuskus i ugotowaną marchewką z groszkiem z odrobiną masła.Wszystko posypać zieleniną.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijakoś radę. Dzisiaj kolejny obiad, który przygotował mój mąż, trochę mnie nie posłuchał i frytki z buraka, marchewki i ziemniaka zamiast na papierze tak jak mówiłam, upiekł w naczyniu z oliwą i nie bardzo wyszły. Smak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę przetartych pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele
kruche babeczkiJeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka. Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego
Rozpustne gotowanieSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego
Anioszek w kuchniłyżkę i czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.Mięso mielimy razem z podrobami i ugotowaną marchewką . Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią
Różowa kuchnia