kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:504/624)

Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany 124

Zupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę. Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz

A to pestka
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 160

laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz sól pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na połówki. Golonkę ponacinać bardzo ostrym nożem, a następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami(...)kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka Za oknem tak zimowo, że wzięło mnie na książkę Magdaleny Kordel pt. "Sezon na cuda". To ciąg dalszy historii bohaterów "Uroczyska". Tym razem akcja rozgrywa się w grudniu i ma swoją

Weekendy w domu i ogrodzie
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 199

zawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie(...)około ¼ swojej objętości.   Oczyszczamy ośmiornicę (w sposób zależny od tego jaką kupiliśmy). Na dno dużego garnka wlewamy 0,5cm warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi

Karo in the Kitchen
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 247

Dzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny

SMYKWKUCHNI
Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka 146

Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka Pieczone skrzydełka są po żeberkach chyba jedną z większych słabości mojej rodzinki . Gorące z piekarnika , intensywnie doprawione , sprawiają ,że domownicy dostają

Ogrodnik w podróży
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 134

Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przekąski na imprezę. 281

sera. Kolejna prosta w przygotowaniu przystawka. Do przygotowania której potrzeba sera żółtego, szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz majonez. Całość mieszam. Tak przygotowany ser zawijam w szynkę. Jaja faszerowane.  Przepisów na jajka faszerowane jest chyba tyle, ile mamy kucharek. Wystarczy obrać jajeczko, wybrać z niego żółtko(...)Przepyszna warstwowa sałatka z tuńczyka , jajek, kukurydzy oraz sera żółtego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułów o zaskakującym słodko - kwaśnym smaku.  Kolejna warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Macie jakieś swoje ulubione przepisy na przystawki? Podzielcie się nimi w komentarzach chętnie wypróbuję

Pani domowa
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 177

zrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Metodą prób i błędów osiągnęłam perfekcje w tej dziedzinie. Pierwsza najważniejsza rzecz, to temperatura pieczenia. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego(...)prawdę warto. Sprawdźcie mój przepis i zróbcie sobie kaczkę! SKŁADNIKI: - 1 duża wiejska kaczka (około 3 kg) - 1 cała przyprawa do drobiu staropolska - 3-4 listki laurowe - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula - 9 małych jabłek kwaskowatych - skórka starta na tarce z 2 pomarańczy - sok z 1 pomarańcza - 2-3 szczypty soli - gałązka rozmarynu WYKONANIE: - kaczkę umyj i osusz ręcznikiem

SMYKWKUCHNI
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 111

zdziwił mnie fakt, że w środku festiwalowego tygodnia restauracja świeci pustkami (słowo – była jedynie nasza dwójka), ale starałam się nie zrażać. Na powitanie amouse bouche w postaci roladki z kurczaka z karczochem. Zamysł podania śliczny, sam starter smaczny. Bez fajerwerków w żadną stronę. Zwyczajnie dobry, choć troszeczkę za zimny. Szkoda, że zaserwowany na mocno przechodzonym i zrysowanym talerzu(...)naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia

Kate's Kitchen
EMPANADAS 169

ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas.  Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki 1/2 szklanki bulionu

cool and minty
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 186

końcu Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki.  Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając(...)doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. TRE. Sos pomidorowy z salami Składniki: 500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 80g salami 3 gałązki okazałej bazylii oliwa z oliwek pieprz i sól Sposób przygotowania: Pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Salami pokroić w paski grubości ok. 1,5cm. Podsmażyć

W kuchni wieczorem
Satay z tempehu z sosem orzechowym 126

indonezyjskiej wiem niewiele. Potrawy, które znam i próbowałem, mógłbym wymienić na palcach jednej ręki. Jednak wśród nich znajduje się jedna z moich ulubionych — satay, czyli grillowane szaszłyki (zwykle z kurczaka) serwowane z obłędnym sosem orzechowym. Ów sos jest jednym z popularniejszych dodatków indonezyjskich dań. I wcale się nie dziwię, bo cóż może być lepszego od mieszanki masła orzechowego z mlekiem(...)przepisem. Smacznego! ;) * SKŁADNIKI na 12 szaszłyków satay (dla 4 osób) Satay z tempehu: 500 g tempehu wędzonego (2 kostki) 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ½ łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry kilka łyżek oleju sezamowego Do podania: pęczek świeżej kolendry garść orzechów ziemnych 1 papryczka chili Sos orzechowy: 150 g masła orzechowego

Food Square
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 255

gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach(...)ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka

Kulinarna Pokusa
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 199

przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3 porcje: 3-4 filety mintaja Pęczek koperku Małe opakowanie śmietany – u mnie 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Kubek bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.   Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać

Fabryka pomysłów
Naleśnikowe TORTILLE – domowy i tani FAST FOOD! 279

Naleśnikowe tortille to alternatywa dla tradycyjnej tortilli – w łatwy sposób możemy przygotować domowy i tani „zdrowy fast food”. Do środka możemy dać ulubione

Via Gusto