już wogóle jestem w siódmym niebie. Składniki: 25 dag makaronu 2 ćwiartki wędzonego kurczaka (ok. 50 dag) słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 1 cukinia 1 czerwona cebula 15 dag tartej mozarelli sos: 8 łyżek zalewy z pomidorów łyżka oregano łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy(...)zmięknie. Składniki sosu dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, oliwki przekrawamy na pół. Mięso z kurczaka rozdrabniamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do jednego naczynia. Polewamy sosem. Dokładanie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarydrożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasta(...)składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła
Mania Gotowaniarewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki: 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika 2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska
Kulinarne przygody Gatityćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki 0,7 kg marchwi 1 korzeń selera średniej wielkości 0,3 kg pietruszki 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy(...)ostra papryka w proszku, przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować wodę. Na wrzątek włożyć królika, mięso z kurczaka, boczek oraz jarzyny (marchew, cebulę, pietruszkę, seler). Po kilku minutach zebrać
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, lub do smaku 1 łyżka kaparów, lub do smaku przygotowanie Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie
Stare Garypiersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka(...)zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej
Świat Domowej Kuchnisałata lodowa pieczarki cukinia pomidor jajko na twardo Ewentualnie dodatkowo: kurczak awokado rukola oliwki czarne pomidory suszone Wykonanie: Sałatę grubo kroimy i przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pomidorem. Cukinię oraz pieczarki również kroimy, a następnie smażymy. Ja do smażenia użyłam nowego odkrycia czyli sosu do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili, który nadaje bardzo oryginalny smak i wyręcza
Taste Of My Dayfilet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Umyty i pokrojony w większe kawałki szpinak wrzucamy do czosnku
Jacob Tastespokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się
Kredowe MenuSkładniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek SOS: 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ząbek czosnku 6 szt sezamków 2 cebule 3 gwiazdy anyżu szczypta cynamonu(...)minut smażymy cebulę, czosnek, anyż, cynamon, goździki, migdały i orzeszki. Pod koniec dodajemy kolendrę i rodzynki lub żurawinę. Wyjmujemy anyż wraz z goździkami. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki. SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne
Kuchnia w oparachNiestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!troszkę się przypiekły - wybaczcie :) Sos czosnkowy : 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych
Chocolate Muffin Blogkurczak z delikatnym „ryżem” z kalafiora. Składniki: - 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) - 1/2 główki kalafiora - 3 łyżki mleczka kokosowego - 2 łyżki soku z limonki - 2 łyżeczki skórki startej z limonki - 2 łyżeczki soli morskiej - 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 2 łyżeczki granulowanego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka
Kuchenne WariacjePyszna, rozgrzewająca i pożywna zupa dla całej rodziny. Ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z tartymi, surowymi buraczkami, czosnkiem i majerankiem. Zabielana gęstą, homogenizowaną śmietaną i podana z tłuczonymi ziemniaczkami. Ziemniaczki najpierw gotujemy, rozgniatamy na puree i mieszamy z podsmażoną cebulką. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler można drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i podawać w zupie. Aby barszcz miał(...)Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszony majeranek
cool and mintySkładniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść(...)przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy
Mania Gotowania