siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku(...)się podpieką. Upieczone przekładamy do dużego garnka. Na kolejnej łyżce smalcu obsmażamy udka kurczaka na złocisto i wkładamy do garnka z łopatką. Na tłuszczu z patelni chwilę obsmażamy kawałki słoniny – 5 minut, je także dodajemy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, trochę soli i mielonego pieprzu. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy
Smaczna Stronajest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku(...)Udka z kurczaka pozbawiłem kości. Cebule pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone
Wyprawy kulinarnedosłownie 20 minut. Uwielbiam szpinak, więc bardzo często korzystam z tego przepisu. 100g suchego makaronu razowego 500g szpinaku mrożonego 300g filetów z kurczaka 2-3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanym oleju(...)trzeba go wcześniej rozmrażać), dolewamy trochę wody i dusimy do momentu aż szpinak się rozmrozi a woda wyparuje. Na koniec dodajemy jogurt grecki, doprawiamy do smaku. 3. Szpinak, kurczaka i makaron mieszamy ze sobą
Szefowa kuchnisprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka
Z Majeczką w kuchniOczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule 1 puszka pomidorów w puszce Zioła prowansalskie Czosnek w proszku Papryka słodka Oregano Bazylia Sól morska Papryka ostra Liść lubczyku Przygotowanie: Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa
Czarnawisienkarobię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza.miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorkku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek pietruszki 1 nieduża marchewka 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić(...)zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 -45 minut. Po tym czasie ( płyn trochę wyparuje) wlać go garnka śmietanę i wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować i odstawić, doprawić jeszcze ewentualnie solą i koperkiem. Podawać po lekkim
Gosia gotujepiekarnik. Uwielbiam to rozwiązanie. Nie używam gotowych zamienników wolę taką mieszankę zrobić sama. Pikantne "Pałki" z Woreczka Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki łagodnej 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka Oleju rzepakowego 2 łyżki Wody Worek do pieczenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy
Gotowanie Patkiskładniki: (6-8 porcji) 450 g makaronu (np. rurki) 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash 2 piersi z kurczaka 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 1-2 cebule 3 jajka 300 ml śmietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo(...)Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wyciśnięty czosnek (ale żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody. 4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę
UgotujmyTo.plnasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego(...)podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków
Kulinarna Pokusazimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła sól pieprz oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Pieczarki oczyścić, umyć
Szalona Kuchnia Ewelinykoniecznie spróbujcie kotletów po parysku. Delikatna i pyszna panierka będzie idealna do piersi z kurczaka lub schabu. Składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa jajka, szklanka mąki pszennej, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło i olej do smażenia. Zrób tak: kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, odstaw na 20 minut, aby mięso nimi „przeszło
Kulinarna Polskaszybki i smaczny obiad. Sos jest pyszny, kremowy i aromatyczny. Fileta z pieczarkami można podać do ziemniaczków, ryżu lub kaszy. 3 filety z kurczaka 3 łyżki oleju 2 łyżki masła cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano 2 gałązki rozmarynu 10 pieczarek 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki do posypania Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć
Smakołyki Asiniestety nie wchodzi;) 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 – 3/4 (wg upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy
Smaki Na Talerzukontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy
Kuchnia MagdaLenyPołączenie mięsa drobiowego z mozzarellą, polecamy. Składniki podwójny filet z kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 100 g cukinii 200 g mozzarelli 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta pomidorki cherry kasza bulgur wstążki cukinii Przygotowanie Filety oczyściłem z błon, zmieliłem, doprawiłem solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszałem, odstawiłem. Na patelni rozgrzałem
R'n'G Kitchen