pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo czasu na przygotowanie, jednak uważam, że warto;) Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1 duża cebula, brokuł, garść oliwek, 1/2 puszki kukurydzy, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, olej. Sos: 1-2 ząbka czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki, aby wszystko się "przegryzło":) 4. Gotujamy brokuła w osolonej wodzie. 5. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. 6. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy
Kuchnia Pełna PasjiJeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy
Mania Gotowaniaawokado 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie sera typu feta płatki migdałów 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu sól pieprz 1. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w kostkę i na odrobinie oleju smażymy. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę słodkie papryki, doprawiamy solą(...)fetę kroimy w kotkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. 3. Na spód miski dajemy ugotowanego, ostudzonego brokuła, następnie usmażonego kurczaka, kukurydzę, awokado, rukolę i na rukolę pokrojoną w kostkę fetę. 4. Do miseczki za pomocą praski przeciskamy czosnek, dodajemy jogurt naturalny, majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na końcu
kruche babeczkiSmaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany(...)czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej
R'n'G Kitchencebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona) dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie: Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Gdy już się wszystko zagotuje, dodaję przyprawę Royal Brand, sól
Kuchnia co dnianiebieską pleśnią) 12 plastrów szynki parmeńskiej pieprz oregano bazylia Tagliatelle ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle 400g szpinaku najlepiej mrożonego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Faszerowana pierś z kurczaka – przepis Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Uważajmy aby nie przekroić piersi do końca. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Ser pleśniowy(...)opakowaniu. Na odrobinie masła przesmażamy szpinak. Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego! Post Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!źródłem błonnika i białka. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej) 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy 2 woreczki dzikiego ryżu RISANA 1 l bulionu 1 łyżeczka bazylii Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia Pierś(...)obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i osączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 10 minut aż ryż będzie miękki. Cukinia prawie się
Monia miesza i gotujewiem dlaczego) dopiero dzisiaj dzielę się nim z Wami??? Dlatego nie marnujcie czasu, tylko koniecznie zróbcie na najbliższy obiad, kolację.... Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka połowa średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 70 g miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka(...)Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki bulionowe, przyprawiłam solą i pieprzem. Całość zalałam 1 litrem zimnej wody. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam
Kuchnia u Krysichorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki bulionu warzywnego(...)talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu wymieszać, by potrawka
W kuchni wieczoremRisotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów(...)kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy
Mania Gotowaniaricotta 250 g serka mascarpone 500 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka 1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 12 -14 plastrów makaronu lasagne 100 g sera gouda startego sos łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej(...)masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę. sos na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną w mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. Na sam koniec dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy. Gotowym sosem wypełniamy
Niezły MłynekFilozofii smaku . Kurczak w mleku kokosowym Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso
Kulinarne przygody Gatityjest bardzo wybredne. Składniki (na 2 porcje): 10 płatów makaronu lasagne 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów cebula czosnek natka pietruszki pieprz Pulpeciki drobiowe: 300 gram zmielonej piersi kurczaka 1 jajo 2- 3 łyżki otrębów owsianych 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia mix sałat(...)niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz
Mango Papajapapryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie(...)rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki
Aga w kuchnipyszną pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym. Upieczona w cieście francuskim jest pysznym daniem obiadowym. Polecam Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1,5 op. ciasta francuskiego (ok. 400 g) farsz: 150 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu/oleju 50 g tartej mozzarelli sól, pieprz do smaku marynata: 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli(...)pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju rzepakowego oraz: żółtko czarny sezam Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na sicie. Piersi kurczaka myjemy, nacinamy tak aby powstały kieszonki. Składniki na marynatę łączymy i smarujemy nią z każdej strony mięso. Odstawiamy. Czosnek drobno kroimy i razem z pokrojoną drobno cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze smalcem/olejem. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak
słodkie i nie tylko historie kulinarne