bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy
Ostra na Słodkobulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy
Ostra na Słodkobulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy
Ostra na Słodkofiletów z piersi kurczaka (dwa duże) średnia cukinia 6 średnich ziemniaków 2 cebule 2 papryki czerwone 180 ml śmietany 30% przyprawy: papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, bazylia, oregano, suszone pomidory, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy, suszmy i kroimy w plastry. Następnie oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Cebule, ziemniaki i cukinię również kroimy w plastry
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 500g filetów z piersi kurczaka ser typu brie (lub camembert) Oliwa z oliwek po łyżeczce: rozmarynu, bazylii, oregano pół łyżeczki pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu czarnego Przygotowanie: Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy łączymy z oliwą z oliwek, przygotowując marynatę. Zanurzamy w niej przygotowane ‘kotlety’ (oliwy wcale nie trzeba wiele
Gotuj z Rumcajsemaromatyczne danie. Idealnie pasuje do niego pajda chleba czy ziemniaczki. Koniecznie spróbujcie! Zdecydowanie warto! Składniki: 1 kg pałek kurczaka (ok. 7 sztuk), puszka fasoli białej cannellini, ok. 15 pomidorków koktajlowych, ok. 200 ml bulionu warzywnego, tymianek, 1 ząbek czosnku w łupinie, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżeczki(...)ataru, 1/2 łyżeczki sumaku, 4 łyżki oleju, pieprz dodatkowo - natka pietruszki Do naczynia żaroodpornego wsypać odsączoną fasolę, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ząbek czosnku, a całość posypać tymiankiem i zalać bulionem warzywnym. Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem. Tak przygotowanego kurczaka wyłożyć na fasoli i pomidorach i wstawić do piekarnika nagrzanego
Plate of JoySkładniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś z kurczaka papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy(...)smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty trzemy na tarce do miseczki. Umyta natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron układamy w średnio głębokich talerzach. Polewamy
ChilliJemydziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 opieczona cebula liść laurowy ziarna ziela angielskiego 3 ząbki czosnku (można nie dodawać ) sól, pieprz, vegeta do smaku. Kurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki
Malinowe Pocałunkibulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej) - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu - sól, pieprz, maggi - zioła prowansalskie, czosnek w pudrze - łyżka oleju rzepakowego *opcjonalnie: - pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie: Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora
W poszukiwaniu inspiracjipokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej
Stare Garypropozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki sól do smaku(...)pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki) Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem z udkami kurczaka. Zalać 2 litrami wody. Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa
Bulliobardzo smaczny obiad. Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku(...)ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy
Trzeci talerzpotraw w płynie 1 łyżka, papryka 4 średnie, marchew 4 większe, cukinia 1 większa, cebula 1 duża, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki kurczaka umytego podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperek, porcje natrzeć paprykami, kucharkiem, przyprawą w płynie, włożyć do rękawa i schować do lodówki(...)można na całą noc obranę marchewki, papryki, czosnek pokroić na kawałki, dodać pokrojoną ze skórką cukinię, wszystko wymieszać z olejem, pieprzem mielonym, kucharkiem warzywa włożyć do rękawa z kurczakiem, wlać wodę, zawiązać rękaw, piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, piec 50 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec w 200 C z 10-15 minut kurczak jest soczysty, aromatyczny, warzywa
W Mojej Kuchni Lubiętradycyjny, a jest równie smaczny i nie trzeba się dużo napracować żeby zjeść smaczny obiad. PAD THAI Składniki: 1/2 opakowanie makaronu ryżowego 1/2 filetu z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania(...)Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym i Pad Thai,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Paprykę, cebulę oraz grzyby (wcześniej namoczone) kroimy w paski. Na woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cały czas mieszając warzywa i grzyby, a następnie dodajemy kurczaka z zalewą. Podsmażamy kilka minut na końcu dodajemy makaron. Przesmażony makaron z warzywami i kurczakiem przekładamy
Bon appetit mon amiesól, pieprz sos 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu zabek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonanie: Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy
magiczna kuchnia Kasiproste składniki, proste a wyraziste smaki no i na patelnię :) Do przygotowania 4 podudzi potrzebujecie: 2-3 ząbków czosnku ok. 10-15 marynowanych kaparów pół szklanki białego wina 150-200 ml przecieru pomidorowego soli słodkiej i ostrej papryki w proszku oleju Kurczaka myjemy, suszymy, obsypujemy papryką i solą. Oczywiście im ostrzejszą wersję chcemy uzyskać, tym więcej dodajemy ostrej papryki. Wmasowujemy(...)wlewamy wino. Po około 3-5 minutach alkohol powinien odparować. Ilość płynu powinna się zmniejszyć o około 1/3. Dorzucamy obrane, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku oraz rozdrobnione kapary. Przykrywamy i dusimy około 10 minut, obracając kurczaka. Na koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Kurczak jest soczysty, aromatyczny, sos cudownie aksamitny
Pichceniomania