Sposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkobułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki(...)skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa
Codzienne Gotowaniekolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu(...)garść kiełków brokuła kilka gałązek pietruszki 1/4 pomarańczowej papryki 1/4 czerwonej papryki 1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach) sól SOS WINEGRET: 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki musztarady dijon 3/4 łyżeczki brązowego cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieperz WYKONANIE: SAŁATKA: Kaszę jaglaną opłucz dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonyczas jesiennych i zimowych dni. Dżem to bardzo uniwersalny proszę państwa, bo nadaje się zarówno do pieczywa na słodkie śniadanie jaki i do kanapki z pieczonym czy wędzonym kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru, bo w ten właśnie sposób najczęściej rzewień przyprawiam wykorzystując go do ciasta. Pomidorowy dżem(...)powłoką. Dżem gotuje się długo, naczynie musi być odpowiednio masywne żeby niczego nie przypalić i równomiernie ogrzewać zawartość. Do pomidorów dodajemy wszystkie pozostałe elementy smakowe dżemu – wyciśnięty sok z cytryn i otartą skórkę, cynamon, płatki chili, goździki, starty na drobnych oczkach tarki imbir razem z sokiem i cukier. Mieszamy całość i zagotowujemy na małym ogniu. I teraz wersje przygotowania
Karo in the Kitchenprzyjściu ze szkoły, ale jak jestem w domu staram się mu to wynagradzać, więc i w te dni gotowałam, a wieczorem Młody dbał o to aby gorąca herbata z cytryną i imbirem nie kończyła mi się w kubku. Dzisiejsza propozycja to taka awaryjna, kiedy jeść trzeba a do sklepu nie ma się siły wyjść. Kiedy nie ma siły na długie(...)też obiad dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni, bo trudno go spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam
Blondynka GotujeZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną
Taste Therapywody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć i ostudzić, a wywar przecedzić przez gazę, aby pozbyć się resztek. Do gorącego wywaru dodać połowę opakowania żelatyny z przyprawami i rozpuścić ją. Do kokilek nakładać odcedzone warzywa, później(...)dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny
Ugotowaćdużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały(...)łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sok z cytryny do smaku Umyć mięso. Przekroić ćwiartkę na pół. Obrać warzywa ( cebulę zostawić w łupinie zdejmując tylko wierzchnią warstwę.). Rozgrzać suchą patelnie i ułożyć na niej pokrojone warzywa , ziele angielskie, liście
Buniabaje w kuchniHejka zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Lunch Boxa . Bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie na dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij
Sylwetka Od Kuchniniego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest(...)minut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjezalewamy zimną wodą (około 4 litry), dokładamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna godzinę, następnie dokładamy obrane warzywa, pokrojony czosnek i gotujemy do miękkości. Doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie(...)mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem
Rozpustne gotowanieJest pyszna, soczysta, a delikatna nuta cytryny delikatnie podkreśla smak drobiowego mięska. Do tego jeszcze chrupiąca panierka, skrywająca aromatyczne wnętrze.... mmmm... pyszności!!! Oczywiście najlepsza na panierkę jest własnoręcznie przygotowana bułka tarta, dlatego zawsze kupuję więcej bułek i suszę, później tylko wystarczy je zetrzeć (ja używam elektrycznej szatkownicy z tarką o najmniejszych oczkach) i zapas na jakiś czas gotowy(...)tarta jest o niebo lepsza od tej kupnej, po usmażeniu ma piękny złociutki kolor i jest bardziej chrupiąca, a i smak ma nieporównywalny. Składniki na panierowaną pierś z kurczaka z cytrynową nutą 2 piersi z kurczaka 1 jajko bułka tarta sól pieprz cytrynowy olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbijamy, ale nie za cienko, gdyż maja
Rozpustne gotowanieDziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości(...)tego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego. Jest to też kolejny przepis, w którym
Kulinarna Pokusasmak, ta ostra musztarda pasuje idealnie :)) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej wody sól/pieprz Przygotowanie: Czosnek pokroić w małą kostkę, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać trochę wody (to nie tyle co zmieni konsystencję sosu, ale również zmniejszy jego ostrość). Wymieszać. Do sosu można dodać jeszcze(...)pasuje do sałatki z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola. b) łyżeczkę miodu. Przełamanie musztardy słodkim miodem daje naprawdę cudowny i aksamitny efekt! Uwielbiam go używać do sałatki z kurczakiem :) A Wy macie jakieś przepisy na ciekawe sosy? :) Nie zapomnijcie tylko, że polanie sałaty tym sosem od razu spowoduje spadek jędrności jej liści, także użyjcie go od razu przed podaniem
Kitchens Alphabetużywać zwykły długoziarnisty, który po ugotowaniu jest idealny do jedzenia pałeczkami. Cały sekret polega na jego obróbce, ale o tym niżej. SKŁADNIKI (na 4 porcje): mięso z 4 udek kurczaka (ciężko jest dostać samo mięsko, udka trzeba samodzielnie wytrybować, ale to nic trudnego) 1 duża papryka lub 2 małe 1 łyżeczka posiekanego czosnku (najlepiej w zapałki) 1 łyżeczka posiekanego imbiry(...)papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego pieprzu syczuańskiego (my od dawna nie możemy go nigdzie kupić, daliśmy czarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS: 1 czubata łyżka skrobi
Kuchnia od dwojga