PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę. Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą(...)miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree. Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipiersi z kurczaka 1, 5 opakowania kalerosse 330 ml śmietany 30 % 1 liść laurowy 2 ziarna ziela ang sól,pieprz 1 szklanka bulionu warzywnego Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu(...)minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem
Z Majeczką w kuchnipierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą(...)mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gazinnego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki(...)Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas umieszczamy w zgrzewarce, pieczemy na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Kroimy przy pomocy noża
Be Fit Be Strongkurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła klarowanego 1/4 szklanki soku pomarańczowego sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Kotlety wyjąć(...)roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem
O kuchni z uczuciemczerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym(...)mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Pyry na Gazczasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę. Mięso kroimy(...)placki układamy na talerzu i na moment wkładamy do mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym, układamy na nim warzywa, mięso i znów polewamy sosem. Zawijamy najpierw dół, potem boki, a żeby się nam nie rozpadło na talerzu owijamy wszystko folią aluminiową. Smacznego
chwile dla mniesztuk szaszłyków. Składniki:2 pojedyncze piersi kurczaka12 małych plastrów boczku1 papryka zielona1 papryka żółta1,5 cebuli fioletowej6 szt. pieczarek2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków1 łyżka olejuPrzepis:Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.Papryki myjemy, wydrążamy(...)kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut. Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym
Emcia Pichcikotlety robione z ziemniaków z niewielkim dodatkiem mąki i jajkiem. Zrazy możemy zrobić same lub z ulubionym nadzieniem. Vala zrobiła nadzienie z mięsa drobiowego – były to różne kawałki kurczaka i indyka, które zmieliła w maszynce, do tego dodała drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek oraz sól i pieprz. Jakież to było smaczne… Co mnie zdziwiło to, że mięso było(...)mięsa surowego, pamiętajcie aby smażyć zrazy na wolniejszym ogniu i nieco dłużej. Zrazy możecie nadziać farszem mięsnym albo np. kapustą z grzybami czy samymi grzybami. Można je podać z sosem grzybowym…oj tak, tutaj by smakowały niesamowicie dobrze lub z sosem jogurtowym, czosnkowym…ze wszystkim będą pyszne, bo są smakowo neutralne. Vala mówiła, że zrazy można smażyć same
Mieszam w Garnkuproste. Nie potrzebujesz sterty naczyń ani nie stracisz na jego przygotowanie dużo czasu. 7 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · 1 opakowanie Tortellini · 1 opakowanie Trio warzyw z mini marchewkami · 1 papryka(...)Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Majonez mieszamy z ketchupem i połowę rozprowadzamy na Tortellini. 4. Na sos wykładamy usmażone mięso. 5. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. 6. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli
Kulinarna ChwilaIstotne jest aby olej, na którym będziecie smażyć posiadał walory smakowe i zapachowe. Jest to kluczowe aby ta potrawa zachowała swój wyjątkowy, charakterystyczny smak. Potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, 2 jajka, olej kokosowy, sól, pieprz, słodka papryka Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę. Następnie rozbijamy tłuczkiem tak, by powstały cienkie kotleciki. Jajka wbijamy do miski(...)Smażymy z każdej strony do momentu aż uzyskają złoty kolor. Zdejmując układamy najpierw na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki są już gotowe. Ja podaję je z sosem, który również wykonuję z 3 składników :) Na tarce o grubych oczkach ścieram ogórka świeżego i 4 rzodkiewki. Odsączam nadmiar wody. Jogurtu naturalny 180g doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki
Przepis na Dzień DobryBulion chiński z grzybami mun to danie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw. W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp. Można wybierać, gotować i zjadać. Jeżeli(...)bardzo dziękuję. Składniki 1,5 l bulionu drobiowego 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 garść suszonych krojonych grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie makaronu ryżowego Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby mun należy je pokroić w cienkie paski po namoczeniu. Bulion
O kuchni z uczuciemidealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka, karkówki albo wołowego steku zrobionego w stylu tex-mex. Można ją jeść samą, zagryzając świeżo podpieczoną kukurydzianą tortillą albo miękką pitą , lub kompletnie bez niczego. W misce dokładnie mieszamy(...)być czuć ostry smak, ale elote nie powinno wypalać dziury na podniebieniu). Ząbek czosnku dwukrotnie przeciskamy przez maszynkę albo siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli na desce. Dodajemy do sosu, mieszamy. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy w dużej szerokiej patelni, takiej która pozwoli wyłożyć kukurydzę w miarę cienką warstwą i ułatwi odparowywanie wody. Kukurydzę odcedzamy na sicie, jak najdokładniej, a następnie
Karo in the Kitchenjajka Zrobić marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek (około 3 łyżki) dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około(...)Jajko rozbić i wlać delikatnie do wody, gotować „nakładając” na siebie białko około 2 minut. Wyciągnąć. Na talerzu ułożyć pierś, szparagi i jajko. Posypać parmezanem. Żółtko stanie się najsmaczniejszym sosem Smacznego
Ania i Marcin gotują