świeżych. Na mięso: - 1kg piersi kurczaka, - 400g jogurtu naturalnego, - pół cebuli, - jeden większy ziemniak, - 2 łyżeczki czosnku granulowanego, - 2 łyżeczki słodkiej papryki, - łyżeczka pieprzu cayenne, - sól, - pieprz. Sałatka: -sałata lodowa, -3 pomidory, -ogórek świeży. Sposób przygotowania: Mięso kroimy na małe polędwiczki i nacieramy solą oraz pieprzem, z jogurtu oraz wszystkich przypraw robimy sos. Mięso zalewamy sosem i odstawiamy na około
Przepisy MikołajaStandardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Nie mniej istotny jest zawiesisty, zagęszczony skrobią sos, który oblepia składniki. Kung
Niedzielny kucharzlubicie krewetek możecie zastąpić je kurczakiem, albo w ogóle pominąć, też będzie pysznie. Składniki: 250 g makaronu soba lub makaronu z mąki gryczanej 250 g krewetek surowych lub obgotowanych 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu
Niedzielny kucharzprzyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię i sos. Całość smażymy co chwilę mieszając, podlej 4 łyżkami wody. Warzywa podsmażamy aż będą już miękkie, ale nadał lekko chrupiące. Dodajemy sezam, posiekaną dymkę i odcedzony na sicie makaron. Całość mieszamy. Dodatkowo możesz dodać jeszcze łyżkę marynaty w stylu tajskim. Jeśli tylko masz ochotę możesz dodać kawałki kurczaka i usmażyć z warzywami, bądź też
SMYKWKUCHNIpieczarkami. 1/2 kg piersi z kurczaka pokroić w drobne pasemka i usmażyć na tłuszczu z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, vegeta ) 1/2 kg pieczarek pokroić w ćwiartki. Na patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Posolić, dodać pieprzu i usmażyć. Pieczarki dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Sos : zrobić zasmażkę : masło + mąka + woda, do tego
Pysznosci Babci Basispójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami
Kuchnia BazyliiSos na bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego
zadanie-gotowanieczasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem
R'n'G Kitchensmaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche. 300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli) 300 gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram żółtego sera
Kubki smakusmaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę
Garnkowe fanaberieprzelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego! Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach
Kuchnia w czekoladziesłodka olej do smażenia Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Jajko roztrzepać. Mąkę migdałową przesypać na talerz. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym oleju tak długo, aż kawałki mięsa zmienią kolor na złoty. Podawać z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym lub pomidorowym
UgotowaćSmażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą
KreatywnePinydente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego
Aga w kuchnisztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli
ClauditteMissCooking