gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy ketchupem łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie(...)wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa z gyrosem i kapustą pekińską pochodzi
Wasze Przepisyniewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i plasterki pieczarek, smażyć do zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i marchewkę z groszkiem, zalać całość bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec dodać śmietankę i posiekany koperek, doprawić. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną
Lekcje w kuchnismaku. Pozostałe składniki pokrójcie w drobne kształty, a sos dokładnie wymieszajcie. Wszystko gotowe, można podać na imprezowy stół, zapakować w pudełko do pracy lub zjeść wieczorem oglądając serial. Więcej moich uniwersalnych i wielozadaniowych sałatek tutaj: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem Sałatka curry z kurczakiem Artykuł Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem pochodzi
Słodkie Gotowanieumyć osuszyć pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i papryką. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Udka ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane udka oddzielić od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył dwa razy zmielić w maszynce
Swojskie jedzonkoPieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Fileta z kurczaka kroimy w plasterki i smażymy. Następnie studzimy i siekamy. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka obieramy i wraz z papryką kroimy w kawałki. Tortille podgrzewamy i na każdą kładziemy po trochę każdego ze składników, polewamy sosem czosnkowym i zwijamy
Zainspirowana w kuchnipodstawowych składników można dodać brokuły, śmietanę, czosnek, pietruszkę, kurczaka, krewetki czy szparagi. U mnie miało powstać danie jak oryginał ale szybko okazało się że nie posiadam makaronu fettucine a w domu tylko bucattini, tak więc powstało danie pyszne i wytrawne, polecam. Bucattini krótkie, ma charakterystyczną dziurkę w środku i dzięki temu sos jeszcze głębiej oblepił makaron. Makaron z dziurką
Moje Małe Czarowaniewariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Składniki: 100 -150 g pieczarek 1 mała papryka 1 cebula 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej
Kuchnia MagdaLenyabsolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla
Karo in the Kitchenkoperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera 1 cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron
W Moim Magicznym Domuwymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla. GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Powiedz dietom nieznakomicie imitowały -wydawać by się mogło- niezastąpionego kurczaka. Chcecie się przekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :) Składniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu
Kuchnia w czekoladzieSkrzydełka można podawać z grzankami. Składniki: 6 skrzydełek kurczaka marynata: 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonych liści kolendry 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć. Kumin
Mama Gotujeananasem wyśmienite. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem
Tradycyjna Kuchniacebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części
Życie zamknięte w smakunajlepiej w woku) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, dorzucamy serek i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje