Jeżeli lubicie tajskie klimaty tak jak my to zapraszamy na pyszną, lekko pikantną zupę tajską z makaronem ryżowym :) Składniki na zupę tajską: – 1 filet z
Kuchenne WariacjeWarte spróbowania! SKŁADNIKI Udka z kurczaka (u mnie dwa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego
Mamuśka wraca do formyDziś schabik, bo moj pierzasty przyjaciel (czyt. Kurczak się przejadł:P) Standardowo ilość dwudniowa:) Skladniki : Około pół kg. Plastrów schaba 1 duża papryka (drobno pokrojona) 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Mamuśka wraca do formyziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy Dodatkowo
Apetyczna babeczkazasmakuje, to jakże proste i aromatyczne danie. SKŁADNIKI: (2 porcje) 2 piersi z kurczaka, ok. 300 g 80 g orzeszków nerkowca 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka Szczypta sproszkowanego chilli/ płatków chilli/ lub połowa świeżej, czerwonej papryczki chilli - opcjonalnie 1,5 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka brązowego cukru 1-2 łyżki wody
Calzonella.comPaprykę oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną
Moje-pitraszeniekawałki wielkości cukini. • Na drewniane patyczki nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. • Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. • Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments
To co kochamznowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniatych "pierwszych". Składniki: Dla 5 osób 1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 15 kapeluszy z pieczarek 1 papryczka chili 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki masła śmietankowego 1 łyżka śmietany 1/2 kostki rosołowej 2 … Czytaj dalej Filet z pieczarkami w maślanym sosie
czarrna od kuchnigarnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym
Kulinarny Pamiętnikpodjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu
Smaki Ewyłyżki majonezu 3 łyżki ketchupu olej A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ketchup wymieszać z majonezem i posmarować płaty tortilli (z jednej strony). Na sos ułożyć porwane liście sałaty, oraz wszystkie warzywa pokrojone w drobną kostkę. Na wierzch wyłożyć usmażone
Kuchnia w opałachznowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon - 2 łyżki musztardy ziarnistej - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2 łyżki oliwy z pestek winogron - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka octu winnego (cherry) - 1 łyżka oregano - 1 łyżeczka ziaren kolendry
mojewypiekiinietylko