Dzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kochamcukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 2 skrzydełka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, 1/4 selera 1 szklanka sosu słodko-kwaśnego przyprawy: jarzynka Eko, przyprawa do fasoli po bretońsku, magi, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 litry
Truskawkowa FiestaWegetariańskie leczo z cukinią. Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Naleśniki. Makaron z pieczarkowym sosem light na bazie mleczka kokosowego. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2 jajka olej do smażenia sól i pieprz do smaku ponadto 1 puszka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą
kgwjanczewoTAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4 pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania Przygotowanie: Cebule i pieczarki obieramy i siekamy. Cebulę szklimy
Bon appetit mon amieSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchniZ racji tego że oboje jesteśmy chorzy obiad musiał być szybki smaczny i zdrowy :) Cała kompozycja podejrzana tu , ale poprzez niedoczytanie wykonania przepisu wyszła własna wariacja
Piekielna Kuchnia Patikanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenpęczaku. Nadal mam wrażenie, że owa kasza jest u nas ciągle nie doceniana. Moja wersja nie jest typową spotykaną często na stołach, bez ciężkiego sosu przykrywającego małe ziarenka. Dodatek grillowanego filetu z kurczaka pozwala zaspokoić męski głód ( gdyby panowie narzekali na brak białka :) Jednak muszę zaznaczyć, że w wersji wegetariańskiej sałatka jest równie smaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego
kawawszklancezależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy
Karo in the Kitchenjuż wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 2 podudzia z kurczaka 2 ziemniaki 1 burak 1,5 łyżki sosu sojowego świeże listki rozmarynu świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu Przyprawy : pieprz biały kardamon pieprz czarny imbir papryka wędzona
Parowar Facetapieczarek pęczek natki pietruszki papryczka pepperoni pełna łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka estragonu łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii łyżeczka oregano łyżka sosu sojowego 2 jajka łyżka żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane
R'n'G Kitchenpraskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz
Krakowskie smaki Ani