kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:339/1024)

Udka zapiekane w egzotycznym sosie 150

aromatycznych udek z kurczaka, które idealnie komponują się z ryżem, warzywami i niezwykle pachnącym, zawierającym całe bogactwo smaków z całego świata kolorowym sosem to doskonała propozycja pełnowartościowego, sycącego i rozgrzewającego obiadu. Składniki: 6 udek z kurczaka sól pieprz Marynata: 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego 2 cebule(...)Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak po japońsku 115

rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili na sam ryż.... Kurczak po japońsku Składniki:               1)       podwójna duża pierś z kurczaka 2)       10 łyżek ciemnego sosu sojowego(...)sezamu Sposób przygotowania: 1.   Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny. 2.   Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Na kulinarnym poligonie
Domowe chlebki pita 126

różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki pszennej

Krylowa Kuchnia
Szybkie curry z kurczaka 125

wymieszać i smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.  W międzyczasie przygotować sos - pomidory, koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Sos wlać do smażącego się kurczaka, dodać pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 10-15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe (pierś będzie gotowa szybciej - nie gotujcie

Codzienne Gotowanie
Schab w sosie morelowym 260

słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek

Smak mojej kuchni
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 184

obiad i dziś właśnie był ten dzień. Przygotowałam bardzo dobry makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka

Gotowanie Patki
Słodko ostry sos curry 103

bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie

Milion Smaków
Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i sosem czosnkowym 826

Dzień dobry :-) Kochani dziś przepis na pyszną sałatkę z brokułem, kurczakiem w papryce, kukurydzą, awokado, rukolą, fetą, prażonymi płatkami migdałów i sosem czosnkowym. Sałatka zniknęła od razu, tak wszystkim smakowała, idealnie sprawdzi się na imprezę, święta, lub po prostu tak jak u nas na kolację. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: brokuł 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy(...)awokado 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie sera typu feta płatki migdałów 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu sól pieprz 1. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w kostkę i na odrobinie oleju smażymy. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę słodkie papryki, doprawiamy solą

kruche babeczki
Kuskus- szybki obiad ;) 427

kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy(...)Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.Podajemy na ciepło.Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka

Czerwona Porzeczka
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 329

łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli(...)pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka, a na koniec pierś z kurczaka. Pizzę

Fabryka pomysłów
Kurczak a’la Carbonara 109

dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo to danie wyszło bardzo smaczne i sprawdzi się jako pyszny oraz szybki obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje(...)kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti

Danka Pichci
Makaronowa sałatka z ananasem i kurczakiem 405

razowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać zimna wodą i odstawi ć do odsączenia i wystudzenia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na 20-30 minut do lodówki, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Następnie podsmażyć na oliwie na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Por przeciąć wzdłuż(...)sól i pieprz cytrynowy . Dbający o linię mogą tu w ogóle pominąć majonez i sos przygotować wyłącznie z jogurtu. W dużej misce wymieszać razem makaron, usmażonego kurczaka, sparzonego pora, ananasa i kukurydzę. Zalać sosem, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut do lodówki dla "przegryzienia" się smaków. Sałatkę konsumować na zimno, lub lekko ciepł ą - podgrzaną chwilę w mikrofali

Grunt to przepis!
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 203

Proste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)jeszcze 5 minut.  W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy po minucie z każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość

cool and minty
Szybki obiad 154

pyszny . Składniki:  4-6 udka/podudzia z kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem(...)mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko

Na moim talerzu
Szybki obiad 342

Pieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę(...)mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko

NA MOIM TALERZU