opakowanie grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry kolorowy pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu ryżowego sos sojowy jasny kiełki pora Wykonanie: Umyj pierś kurczaka, przekrój na pół. Zalej zimną wodą, zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i dodaj do całości włoszczyznę, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki oraz trawę(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno szczypiorek i mięso z rosołu. Moja propozycja podania (jak na zdjęciach): porcja makaronu kurczak grzyby mun kiełki fasoli mung kiełki pora posiekany drobno szczypior i świeża kolendra (jeśli lubisz) kilka kropli jasnego sosu sojowego Smacznego
Garniec Magalieyżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia(...)mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje posty
Słodka Stronaprzygotowuje i następnego dnia nie trzeba gotować obiadu :P Składniki: Zapiekanka: 250g pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem) brokuły- 1szt żółta papryka 200g pieczarek cebula pierś z kurczaka (ok 700g) sól, pieprz Sos: czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty(...)posypania po wierzchu Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe, ale to nic- dopiecze się w piekarniku ;) Makaron i brokuły gotujemy al dente, w oddzielnych garnkach oczywiście ;) Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną
Czerwona PorzeczkaMarynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek(...)cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia. Post Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakufiletów z kurczaka 1 szklanka mąki około 1 szklanki wody 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu(...)jogurtu naturalnego odrobina cukru opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam. Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć
Świat Domowej Kuchnizbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego(...)szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę
Kuchnia w opałachMagda Kurczaka cacciatore przygotowałam na wyjątkowy obiad z moją rodziną. Dla mnie tak przygotowany kurczak niczym nie ustępuje innym wykwintnym daniom podawanym przy wyjątkowych okazjach. Naprawdę, smakowo jest się czym zachwycać – soczysty kurczak, wyjątkowo delikatny i aromatyczny dzięki duszeniu w sosie pomidorowym z dużą ilością pysznych dodatków – oliwek, fenkułu i białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe(...)bazylii i kilka listków do ozdoby parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Marynata na kurczaka: 3 łyżki oleju łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowujemy kurczaka – umyte pałki z kurczaka osuszamy, wkładamy do miski. Dodajemy do nich olej, słodką paprykę, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek
Smaczna Stronamnie wyszła idealna - dobrze doprawiona, pikantna ale nie ostra i nie za słodka. Mięsko wyszło pyszne :) Składniki: podudzia z kurczaka - 6-10 sztuk 1 szklanka keczupu (250 ml) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki chili 1 łyżeczka soku
My simple kitchenSzybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g kurek 1 łyżeczka koperku 2 łyżki natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 szklanka śmietany 12% 2 łyżeczki mąki 0,5 szklanki żółtego sera(...)oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Gotujemy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z sosem, dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzenieczerwona 1 ogórek kiszony 1 oscypek – u mnie z Bacówka na polanie Biały Potok 2 polędwiczki z kurczaka lub pół piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros lub ulubiona przyprawa do kurczaka 2 rzodkiewki Składniki na sos: 2 łyżki (z górką) naturalnego gęstego jogurtu 1 pełna łyżka majonezu (można zastąpić na jogurt) 1 ząbek czosnku(...)Polędwiczki z kurczaka (lub pierś z kurczaka) kroimy na grubsze paski. Wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek i 2 solidne szczypty przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Pozostałe składniki kroimy – oscypek, papryki, ogórek i rzodkiewka. Na dwa plaski tortilli układamy liście sałaty, smarujemy placek sosem czosnkowym, wykładamy nasze
Słodkie okruszkiKrokiety z gyrosem Chrupiące, panierowane naleśniczki z pysznym farszem z piersi kurczaka w przyprawie gyros, pieczarek, papryki i żółtego sera. Idealnie smakują polane domowym sosem czosnkowym ( PRZEPIS TUTAJ ). Polecam! Składniki: Naleśniki PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka kilka sztuk pieczarek 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 10 dkg żółtego sera 2 łyżki posiekanej(...)olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na niewielkiej
Blog z Apetytemkażdą okazję, bardzo smaczna i co najważniejsze łatwa do zrobienia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na poczęstunek to bardzo lekka sałatka z kurczakiem, serem camembert oraz innymi kolorowymi warzywami. Dodatek do sałatki to lekki i delikatny sos na bazie oliwy, soku z cytryny oraz octu balsamicznego. Polewamy nim sałatkę, tuż przed podaniem. Całość smakuje naprawdę świetnie! Sałatka na poczęstunek(...)balsamicznym, sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem. Na dwa mniejsze półmiski lub jeden duży wykładamy mix sałat wymieszany z rukolą. Kolejno rozkładamy kurczaka, ser camembert, pomidorki koktajlowe oraz kukurydzę. Całość przed podaniem polewamy przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka na poczęstunek pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plDodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe danie. Składniki: 1 świeży wiejski kurczak 50 g kaszy jaglanej 250 g mrożonego groszku z marchewką 2 cebule drobno posiekane 2 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżka sosu sojowego czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka sól, pieprz ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki 2 łyżki(...)wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić na minimum 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego piersią
kgwjanczewodomu ulubione dania kuchni tajskiej i wracam wspomnieniami do tego pięknego kraju. Jedną z moich ulubionych tajskich potraw jest czerwone curry: gęsty, kremowy, słodko-ostry sos z duuużą ilością chrupiacych warzyw i soczystym kurczakiem (którego można zastąpić krewetkami lub tofu) podawany z ryżem jaśminowym. Co prawda trzeba się trochę napracować przy obieraniu i krojeniu wszystkich warzyw, ale dla tego smaku(...)równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego sie sosu dodajemy umyty i podzielony na małe różyczki kalafior/brokół, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półplasterki marchew i podsmażonego wczesniej kurczaka. Gotujemy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy przez
Zawsze głodna!