akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek korzenia selera 1 średnia cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku 1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. ) sól pieprz mielony Makaron : 2 szklanki mąki 3-4 łyżki(...)wody 2 jajka sól Przygotuj również : kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki Sposób wykonania : R osół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone lub starte na tarce warzywa, grzybki
Przepisy i porady kulinarneKtóregoś dnia w zeszłym tygodniu, podczas spaceru z Synem zakupiłam skrzydełka z kurczaka. Potem, kiedy wróciłam do domu zaczęłam się zastanawiać co właściwie z nimi zrobić. Obiad w domu był. Mąż miał drugą zmianę w pracy, czyli domowa pora obiadowa go omijała. Wszystko to nie zmienia faktu, że zakupione skrzydełka trzeba było zagospodarować. Przejrzałam więc zawartość lodówki oraz szuflady(...)przyprawami w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie (a może lepiej zaczarowanie) kurczaka. W oko wpadł mi koncentrat pomidorowy i już pomysł gotowy ;) Oto przepis na ostre skrzydełka w pomidorowej paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli
Kuchnia po mojemurodzinie już na zawsze, co się z wujkiem spotkamy to sam ją wspomina :) Składniki: 1 kg flaczków pokrojonych ½ kg kurczaka (np. udka) lub wołowiny (np. szponder) ¼ dużego selera 1 – 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula Ewentualni kawałek pora 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Około(...)zimną wodą, czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się
Smakowy Rajpasztet z kurczaka. Im lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka(...)pieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły
Gotujemy i jemypasztet z kurczaka. Im lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka(...)pieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły
Korniszonkimasłem . Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Polecam też skrzydełka BBQ , które mają specyficzny dymny posmak, albo pyszne Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym. Ten przepis szczególnie wam polecam, ponieważ jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie skrzydełek odbywa się w piekarniku. Najważniejsze to wykorzystanie pysznej marynaty(...)musztardy i ketchupu , skrzydełka będą kruche, miękkie, mają wspaniały smak i kolor. Przepis na pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie : Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli kamiennej ½ szklanka domowej marynaty z majonezu, ketchupu i musztardy Przygotowanie marynaty: Majonez, musztardę i ketchup w stosunku 1: 1 umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Czyli jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 1 por biała część sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej rzepakowy pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki natki pietruszki posiekane 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa(...)natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące. Gulasz: Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną
wesoła kuchniawyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać(...)czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie
Mango PapajaSkładniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę
Moje-pitraszeniepizzę jest zawsze pora...Ta domowa może zagościć nawet na kolację ;)Składniki:Składniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy:używam takiego ze słoików1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu(...)sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy. dodatki:30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowychWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam
Z Majeczką w kuchnialternatywą. Do przygotowania zupy zamiast mięsa kurczaka, można wykorzystać również indyka. Zupę podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki na zupę z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki (wychodzi około 6 dużych porcji): 4 duże udka z kurczaka (około 1 kg) 400 g pieczarek niewielka cebula 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego(...)dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy: Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis Zupa gulaszowa z indykiem
e-PrzepisyKulinarneSezon na szparagi uważam za rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta
Mama z miastaJesteśmy w trakcie noworocznych świąt. O tej porze część świata obchodzi Nowy Rok, między innymi Iran. Mój mąż pochodzi z Iranu, więc my pielęgnujemy obie tradycje i Nowy Rok świętujemy podwójnie. Z tej okazji przyrządzamy wiele irańskich potraw. Proponuję dzisiaj pałki z kurczaka w sosie ze śliwek. Oryginalna nazwa tej potrawy to khoresht aloo. Bardzo lubię mięso z owocami
codojedzeniakawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak. To nie tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora(...)lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć na niedużym ogniu, często
Even Better Foodwitamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki(...)grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć na niedużym ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Dodać kurkumę, kolendrę i kozieradkę – przesmażyć przez chwilę
Even Better Food