Witam Kochani dziś przedstawiam Wam super przepis na pyszne mięsiwo :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI 4 średnie ćwiartki z kurczaka MARYNATA 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy (np sarepskiej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju pieprz i sól do smaku pół łyżczki oregano szczypta natki z pietruszki 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę WARZYWA 1 duża marchew pół małej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis na mielone znajdziecie tu i tu ) zaczęłam wypróbowywać opublikowane wcześniej przepisy - zrobiłam słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty , surówkę coleslaw z kapusty pekińskiej , pieczonego kurczaka i szaszłyki w miodzie . Te ostatnie były trochę oszukane, bo robiłam je na patelni grillowej a nie na grillu. Zamieniłam także czerwoną paprykę na cebulę. Wszystko wyszło bardzo smaczne. Jutro
blog.moje-pasje.infoSkładniki: 4-6 porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej
codojedzeniaPasztet Domowa wędlina z kurczaka Masło daktylowe Domowy miód Klops Hummus
NA MOIM TALERZUsposób można przyrządzić zarówno udka, jak i filety z kurczaka. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 3 łyżki miodu 3 łyżki ostrej musztardy 3 łyż ki sosu sojowego 2 łyżki oleju pieprz i sól zioła prowansalskie słodka i ostra papryka suszony czosnek Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować umyte i osuszone skrzydełka. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec
Czerwień i błękitWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do
Marta GotujeSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchniSkładniki udka z kurczaka, 4-5 szt miód płynny, 3 łyżki musztarda sarepska, 5 łyżek czosnek granulowany, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/2 łyżeczki olej, 2-3 łyżki Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Udka myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiPyszne danie obiadowe z orzeźwiającą nutą cytryny. Zarówno marynata do mięska jak i ryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej(...)cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć
Monia miesza i gotujepomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 filet z kurczaka Przygotowanie: Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę oraz mleko, czekamy aż cały płyn się wchłonie. Pęczak studzimy
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 16 podudzi z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 szklanka wody Wykonanie Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,paprykę
O kuchni z uczuciemWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pysznego kurczaka po cygańsku z suszonymi śliwkami. Wyszedł rewelacyjny w smaku. Bardzo nam posmakował, zagości na
Marta GotujeJosepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym
Kulinarne przygody Gatityostrej musztardy Marynata: 1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr 1 szklanka soku ananasowego 3 łyżki miodu Najpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Przygotować glazurę z dżemu, reszty
Świat Domowej Kuchnipieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie
Chilli Czosnek i Oliwaktóre pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami
Chilli Czosnek i Oliwazestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie przepisu z culinaryanthropologist na 2 duże
Chilli Czosnek i Oliwałyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać(...)udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka sokiem
Moja Galeria Smakurównież cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki(...)Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
Sajkofanka smakuDzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że pokusimy się jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku(...)oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać
Czerwień i błękitrobi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki cytryny, całość mieszamy do jednolitej masy
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka 1 puszka ananasa 2 duże cebule 4 łyżki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Ananasa osączyć z soku i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do miski wlać miód,ocet
O kuchni z uczuciemmiodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego folia aluminiowa Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części. Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą. Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut
Kuchnia Bazyliipiekł 2h 19 minut -kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Marynata: -łyżka miodu -3 łyżki oliwy -łyżka papryki słodkiej(...)łyżeczka papryki ostrej -duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma ząbkami czosnku) -duża szczypta soli Utarte przyprawy łączymy z oliwą, miodem i paprykami oraz solą. Zalewamy tym kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski
BaRepasMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również(...)bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać
O kuchni z uczuciemczerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy
Szczęśliwa kuchniaczerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com