Pamiętacie zupki chińskie? Na studiach to było podstawowe moje wyżywienie tak, aż wstyd się przyznać, ale naprawdę pochłaniałem je w dużych ilościach. Nikt się nie przejmował tablicą Mendelejewa, którą można było znaleźć w ich składzie. Za sukcesem zupek przemawiała łatwość ich przygotowania…. i pewnie to tyle bo smak był w najlepszym razie ok. Były przede wszystkim ostre, a mnie(...)shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli Przygotowanie: Na spód słoika dajmy bazę naszej zupy, czyli coś co zamieni nasze warzywa zalane gorącą wodą w pyszną, pełną aromatu zupę. Na 500ml
PaleoLifeJuż niedługo rozpoczyna się Chiński Nowy Rok i z tej okazji przygotowałam dla Was tę znakomitą, rozgrzewają zupę nawiązującą do kuchni syczuańskiej - jednej z kuchni regionalnych w Chinach. Zupa jest pełna warzyw, w tym grzybków Shiitake i pędów bambusa od House of Asia, które "robią" robotę w tym daniu! Psst, zupa jest bardzo sycąca! [REKLAMA] WSKAZÓWKI: Jeżeli chcesz do zupy(...)śmiało możesz dodać więcej warzyw. Sprawdzą się do niej pieczarki, pokrojona w paseczki marchewka, kolorowe papryki pokrojone w słupki czy wcześniej lekko przesmażone boczniaki. Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu. Do ugotowania zupy wybierz dowolny, ulubiony bulion. Ja użyłam warzywny, ale dobrym wyborem będzie również bulion
CzarnawisienkaSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Chili – do smaku 2 średnie cebule 1 marchewka makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle) odrobina oleju do smażenia sezam sos: 6 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki cukru 250 ml wody pieprz do smaku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości
Kocham CzekoladęSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Chili – do smaku 2 średnie cebule 1 marchewka makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle) odrobina oleju do smażenia sezam sos: 6 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki cukru 250 ml wody pieprz do smaku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości
Kocham Czekoladęłyżki marmolady pomarańczowej z imbirem imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie Wymieszałem wszystkie składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut. Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą
R'n'G KitchenChow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj). I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki(...)porcje: ze strony Kwesia Smaku 100 g makaronu Chow Mein 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki
Moja Galeria Smakuszybkie, proste i oczywiście niezwykle pyszne danie z Tajlandii. Jest to tajska wersja stir fry, na którą bardzo duży wpływ miała kuchnia chińska. Pad Pak Thai tradycyjnie składa się głównie z warzyw z dodatkiem źródła białka jak, kurczak , krewetki tudzież wołowina. Ta wersja jest wegetariańska, bo zapewne ktoś z moich drogich czytelników nie jada mięsa. Na zakończenie zapraszam Cię
RafalCookrazu po przygotowaniu. Sałatka z brokułem i makaronem Zobacz inne przepisy na sałatki z brokułem: Sałatka jak z zupek chińskich z brokułem – smaczna, zdrowa i kolorowa Niezwykle prosta sałatka z brokułem Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem Pyszna sałatka z ryżem, brokułem i sosem czosnkowym Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem Artykuł Sałatka z brokułem i makaronem – pyszna
e-PrzepisyKulinarneWyjątkowo smaczna i prosta sałatka idealna na wieczorną przekąskę lub lunch do pracy. Składniki 3 makarony z zupki chińskiej vifon 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony 1 papryką czerwona 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przyprawa meksykańska 2 łyżki oleju 1 mała kapusta pekińska mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu Pzygotowanie Piersi kroimy w kostkę, smażymy na oleju z przyprawą
Wasze Przepisyowoce, również goji zawierają sporo kalorii, na 100g przypada ich ok. 300 kcal, warto zatem zachować umiar w podjadaniu. W kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są gotowane. Następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami. Tańsza alternatywa – Jagody leśne Jagody goji są jednym z najdroższych przedstawicieli powerfood. 100 g goji
helloforest.plmaśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku ani swoich wartości
Karo in the Kitchenkolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję
Ostra na Słodkosmaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Składniki : * makaron z dowolnej zupki chińskiej * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej * pierś z kurczaka * sezam , czarnuszka * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Mięso kroimy
Magiczne Życie Martypewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru
Fabryka pomysłówjest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek chińskiej rzodkwi wędzony węgorz lub np. wędzona makrela ewent. łosoś lub oryginalny matjas holenderski listki mizuny lub innej zdrowej(...)pietruszkę) a seler w plastry. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu rosół będzie bardzo klarowny. Może to potrwać a nawet powinno
Sztuka gotowania w/g Samiry